Nagyvilág

Teherbe ejtett – állítja egy nő a magyar püspökről, aki cáfol

Újabb szexbotrány pattant ki Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben – korábban Tőkés László keveredett hasonlóba –, miután a 36 esztendős Chilba Denisa Krisztina beállított a Bihoreanul lap szerkesztőségébe és kitálalta állítólagos szerelmi viszonyát a 63 esztendős Csűry István püspökkel.

Ő volt az első férfi az életemben, elvette a szüzességemet és teherbe ejtett

– mesélte a Bihoreanul újságírójának. Elmondta, hogy egy közösségi oldalon ismerkedtek meg tavaly decemberben, majd szó szót követett, a püspök udvarolni kezdett neki, aztán egy doboz csokoládéval meglátogatta nagyváradi albérletében. Chilba szerint amíg kilépett a konyhába teát főzni, Csűry meztelenre vetkőzött, ő pedig aztán képtelen volt ellenállni a férfinek, odaadta neki féltve őrzött szüzességét. Ezt követően még vagy ötször, hatszor szeretkeztek, és a légyottok között Chilba története alapján a püspök egyre több, borzalmas románsággal írt szexuális töltetű üzenetekkel, szívecskékkel bombázta a telefonján, és ezeket meg is mutatta a szerkesztőségben: „érzed a kezemet rajtad?”, látni akarta „az öröm kapuját”, a „kis bundácskát”, az „ikreket” (melleit), „nagyon szexi vagy lent és fent is”.

A nő azt is elmesélte, hogy szüleit elvesztette, édesanyja magyar volt, édesapja román, de ő román iskolába járt, így nem beszél jól magyarul, ezét leveleztek románul Csűryvel.

A jelek szerint a nő is belezúgott a püspökbe, és hasonló szerelmes szövegeket zúdított a férfi telefonjára, sőt előfordult, hogy naponta több tucatszor rácsörgött. Néhány hét múlva, amikor Chilba zaklatása egyre terhesebbé vált, Csűry megpróbálta előbb finoman, majd fenyegetőzve lerázni a nőt, aki esténként otthon is hívogatta. Már nem ment fel a nőhöz, és állítólag félt, hogy lebukik a püspökségen és a családja előtt.

Chilba márciusban visszautazott Németországba, ahol ápolóként dolgozott egy idősek otthonában, de húsvét hetében visszajött Nagyváradra. Egyik este megjelent Csűry lakásánál és mindent elmondott a feleségének.

Meg akart ütni, a felesége pedig kérdezte, hogy fizetett-e nekem. Azt mondtam, hogy nem, de majd fog fizetni a gyermekének

– mesélte a Bihoreanulnak. Húsvét előtti csütörtökön Chilba Denisa Krisztina elment a püspökségre, hogy írásos feljelentést tegyen, de ott megtagadták ennek regisztrálását.

Mivel ígéretével ellentétben nem mutatta meg a szerkesztőségben a terhességi orvosi igazolást, hanem gyorsan visszautazott Németországba, története kérdőjeleket vet fel.

A lap kíváncsi volt Csűry István püspök álláspontjára is, de csak sokadik üzenetküldés, telefonos próbálkozást követően hívta vissza az újságírót, akinek homlokegyenest más történetet adott elő. Elmondta, hogy a nő december óta zaklatja és hírnévrontással fenyegetőzött. Álláspontját írásban is eljuttatta a lapnak, s ebben leírja, hogy a nő vélhetően az interneten találta meg az ő telefonszámát, s csak az elmúlt év végén 1500-szor csörgött rá és küldött ezer sms-t, ez utóbbiakban 30 ezer eurót követelt. De gyakran megjelent a templomban az istentiszteleteken is. Csűry püspök elismerte, hogy a nő a püspökségen és a lakásán is kereste, hogy botrányt csapjon, ám amikor a hivatalnokok a rendőrséggel fenyegetőztek, Chilba elfutott.

Csűry István zaklatás vádjával feljelentést tett a rendőrségen és rendelkezésre bocsátotta a telefonján lévő üzeneteket. A püspök állítása szerint egyetlen napon, április 19-én körülbelül 116 alkalommal hívta a nő, ugyanakkor a forró telefonos üzenetekkel kapcsolatban kijelentette, hogy semmi sem igaz ezekből.

Irházi János, Arad

Kiemelt képünkön: Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke az erdélyi Bere felújított református templomának szentelési ünnepségén 2014. augusztus 16-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik