Nagyvilág

Trump nem adja ki cége iratait

A vállalat perel, de nem ad pénzügyi információt a képviselőház bizottságának.

Az amerikai elnök jogászcsapata, amelyet Jay Sekulow vezet, már benyújtotta a bíróságra a dokumentumokat. A képviselőház ellenőrzési bizottságának vezetője, Elijah Cummings előzőleg büntetés terhe melletti idézést küldött az elnök és cége üzleti ügyeit intéző könyvelő irodának.

Nyolc évre visszamenőleg kérte a vállalat és az elnök személyes üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat.

A lépést az indokolta, hogy Donald Trump volt személyes ügyvédje, Michael Cohen februári kongresszusi meghallgatásán azt állította, Trump tévesen adta meg a vagyonára vonatkozó adatokat.

Cummings idézése érvénytelen és nem végrehajtható, mivel nincs törvényes jogalkotási célja.

Ezt írták beadványukban Trump ügyvédjei. Úgy vélték, az idézés célja az elnök „privát pénzügyi információnak feltárása, abban a reményben, hogy kiderül belőlük valami, amit a demokraták politikai eszközként használhatnak fel az elnök ellen most és a 2020-as választásokon”. Az ügyvédek szerint a  demokrata párti politikusok célja a törvényhozásban megszerzett irányítással, hogy kivizsgálják Trump, sőt, a családja személyes pénzügyi és üzleti ügyeit.

Ahelyett, hogy együttműködnének az elnökkel a kétpárti törvénykezésben, amely az amerikaiak javára válna, a demokraták különös megszállottsággal arra törekszenek, hogy találjanak valamit, amivel politikai értelemben kárt okozhatnak az elnöknek.

A beadvány egy része az amerikai sajtóban is megjelent. Az amerikai lapok megkeresésére sem a Fehér Ház, sem a képviselőház ellenőrzési bizottsága nem válaszolt.

Elemzők szerint szélesedő jogi vitára lehet számítani az elnök és a tavaly őszi félidős választások óta demokrata többségű képviselőház között. Több képviselőházi bizottság is vizsgálatot indított az elnök és családtagjai pénzügyeit illetően. Két bizottság meghallgatásra rendelte be Robert Muellert, a 2016-os elnökválasztáson történt orosz beavatkozást feltáró különleges vizsgálóbizottság volt vezetőjét. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik