Nagyvilág

Meghalt Jacqui Saburido, az ittas vezetés elleni kampányok arca

40 éves korában meghalt Jacqui Saburido, akinek eltorzult arca világszerte az ittas vezetés veszélyeire figyelmeztetett, miután 1999-ben egy autóbalesetben súlyos égési sérüléseket szenvedett, írja a CNN.

A nő Guatemalában hunyt el rákban.

Saburido két évtizeddel ezelőtt 20 éves korában egy születésnapi partiról tartott hazafele négy barátjával a texasi Austinban, amikor frontálisan ütköztek egy másik kocsival, amelynek sofőrje részegen áttért a sávjukba.

A nő két utastársa a helyszínen életét vesztette. Saburido az anyósülésen utazott, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, teste 60 százaléka megégett a lángra gyúlt járműben. Több mint száz műtéten esett át.

Saburido a venezuelai Caracasban nőtt fel, és a baleset idején mindössze egy hónapja tartózkodott az Egyesült Államokban. Nem rendelkezett egészségbiztosítással, a gyógyíttatása több mint 5 millió dollárba került.

A másik autó vezetőjét, a 18 éves Reggie Stephey-t emberölés miatt hét év börtönbüntetésre ítélték, 2008-ban szabadult.

A tragédiát követően Saburido az ittas vezetés elleni kampány egyik arca lett Texasban. Kétszer szerepelt Oprah Winfrey műsorában és számos iskolában tartott előadást a témában.

Ha valakinek segítek bölcs döntést hozni azáltal, hogy fülek, orr, szemöldök és haj nélkül ülök itt, akkor ezerszer is megteszem. Ez az én misszióm a Földön. Ha ez az arc és ez a test segíthet másokon, akkor miért ne tenném?

– mondta az előadásai alkalmával Saburido.

Autóbalesetéről 1999-ben legalább egymilliárd ember hallott. Jacqui Saburidót Caracasban temetik majd el.

Kiemelt kép: Texas Department of Transportation

Ajánlott videó

Olvasói sztorik