Nagyvilág

Az új IRA vállalta az újságíró-gyilkosságot

Nagyon sajnálják, hogy Lyra McKee rosszkor volt rossz helyen, ők „csak” az ellenséget akarták támadni.

Az „új IRA” nevű katolikus militáns csoport magára vállalta a   csütörtök éjszakai lövöldözést, amiben meghalt egy fiatal újságírónő Londonderryben.

Az ellenség elleni támadásban tragikusan életét vesztette Lyra McKee, mert az ellenséges erők közelében állt

– közölték a britellenes szakadárok. A csoport az északír The Irish Newsnak küldött állásfoglalásában teljes és őszinte részvétét fejezte ki Lyra McKee élettársának, családjának, barátainak az újságírónő halála miatt.

Az észak-írországi rendőrség által közreadott dátum nélküli családi fénykép Lyra McKee újságírónőről. MTI/AP

 

Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatást tartott a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok attól tartottak, hogy a szakadár republikánusok erőszakos akciókra  készülnek a húsvéti hétvégén.

A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves oknyomozó újságírót. A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

Az “új IRA” elutasítja az 1998-as megbékélési egyezményt, amely három évtizednyi erőszaknak vetett véget Észak-Írországban. A fegyveres csoport egy egységes Írországért küzd. (mti)

Északír gyilkosság: két férfit letartóztattak
A zavargásokról tudósító újságírónő megölése miatt két fiatalembert vettek őrizetbe. 

Kiemelt kép: Kordonnal lezárt területre beküldött virágot tesz le egy rendőr Londonderryben, ahol Lyra McKeet halálosan megsebesítették. MTI/EPA/North West Newspix/Joe Boland

Ajánlott videó

Olvasói sztorik