Nagyvilág

Berágtak a párizsi rendőrök a tüntetőkre, akik azt kiabálták nekik: „öljétek meg magatokat”

Szerintük ez sértés az öngyilkosságot elkövető rendőrökre és családtagjaikra nézve.

Nyomozást indított a párizsi ügyészség amiatt, hogy szombaton a sárgamellényes tüntetések radikális résztvevői a könnygázas-gumilövedékes oszlatás közben azt kiabálták a rendőröknek: „öljétek meg magatokat”.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a rendőri szakszervezetek kiakadtak, az „öngyilkosságra biztatást” elfogadhatatlan sértésnek tartják azon rendőrökre és családtagjaikra nézve, akik öngyilkosságot követtek el. Még a belügyminiszter is megszólalt: a bekiabálásokat szégyennek nevezte, a rendőröket és hozzátartozóikat pedig támogatásáról biztosította.

A rendőri szakszervezetek épp pénteken tartottak csendes megemlékezést, miután múlt héten két rendőr öngyilkos lett. Idén már 28 öngyilkosság történt a rendőrség soraiban, tavaly egész évben 68.

Az AP azt is megjegyzi, hogy vasárnap a Riporterek Határok Nélkül és a francia újságíró-szervezet demonstrált azon újságírókért, akiket a szombati tüntetés alatt a rendőrök bántalmaztak, illetve őrizetbe vettek. (Fotó: Europress – Marie Magnin / Hans Lucas)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik