Nagyvilág

Republikánus kihívója is lesz Donald Trumpnak 

Ringbe száll az elnökjelöltségért Bill Weld volt massachusettsi kormányzó.

Bill Weld hivatalosan még nem regisztráltatta magát, de közölte, indul a republikánus elnökjelöltségért. A 73 éves republikánus politikus tudatta, azért akar indulni, hogy pártja megőrizze azt, „ami Amerikát naggyá tette”.

Ideje, hogy visszatérjünk Lincoln elveihez: az egyenlőséghez, a méltósághoz és a mindenki számára biztosított lehetőséghez.

A volt kormányzó Donald Trump nevét meg sem említette, a  jelenlegi helyzetért „a nagy politikai viszálykodást”, a „bármi áron győzni akarást” okolta, amiért mindkét pártot felelőssé tette.

Elemzők szerint Weld azokat a republikánusokat képviseli, akik szerint Trump olyan lényeges ügyekben szakított a párt elveivel, mint a külpolitika, a nemzetközi kereskedelem. Ez a réteg a 2016-os voksolás óta nagyot zsugorodott.

A The Wall Street Journal szerint az elnök támogatottsága a republikánus táborban óriási.  Ezt részben jelzi a kampánycsapata által nyilvánosságra hozott adat, miszerint az idei év első három hónapjában mintegy 30 millió dollárt utaltak a kampányára. A Republikánus Országos Tanács (RNC, a párt vezető szerve) is  őt támogatja, az RNC-hez beérkezett támogatások nem oszlanak meg az elnökjelöltségre pályázó politikusok között.

Trump erőteljesen kezében tartja a pártot.

Idézte a lap Dan Eberhart republikánus adományozót, aki maga is Trump támogatója és aki Wild „bejelentkezésére” utalva annyit mondott, „a párt nem keres massachusettsi liberálist”.

Bill Weld az 1990-es években kétszer volt Massachusetts állam kormányzója, de a 2008-as elnökválasztáson nem a republikánus jelöltet, John McCain szenátort támogatta, hanem a demokrata Barack Obamát. A 2016-os elnökválasztáson a libertárius elnökjelölt Gary Johnson alelnökjelöltjeként vett részt. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik