Nagyvilág

Magyar nyugdíjas lehet a világ legtöbbet utazott embere

108-szor kerülte meg a Földet, 726 reptéren fordult meg eddig Földvári András, aki 43 évnyi légitársasági múlt után tavaly ment nyugdíjba. Az Indulj! magazinnak adott interjújában a veterán világjáró elmondta, hogy egy ajándékba kapott könyv hozta meg a kedvét ahhoz, hogy bebarangolja az egész bolygót.

Az elmúlt egy évben Thaiföldön, Malajziában és Szibériában is járt tartózkodás után csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt. Jelenleg ő a világ 77. legtöbbet utazott embere, és ha idén a tervei szerint eljut még négy országba, akkor a Föld minden egyes, ENSZ által elismert államában járt már.

Földvári András 43 évig dolgozott különböző légitársaságoknál, a legtöbb időt az azóta már megszűnt Malévnál, de utazásait mindig saját maga szervezte. A szállást pedig mostanában leginkább couchsurfinggel oldja meg: ő a magyarországi közösség nagykövete.

És, hogy hogyan kezdődött a világutazás? „Egy könyvet kaptam a világ száz építészeti csodájáról 1997-ben, egykori malévos kollégámtól. Addigra húsz-harmincat már láttam közülük, de elhatároztam, hogy addig nem nyugszom, amíg fel nem keresem az összeset. Idén sikerült teljesítenem ezt a vállalást, stílusosan húsvétkor, a Húsvét-szigeten” – meséli.

A rengeteg utazás persze veszélyhelyzeteket is hozott Földvári András számára.

Egyszer egy Rióba tartó gép orrfutója nem akart kinyílni, lötyögött a kerék. Habra tette le a pilóta a gépet, és szerencsére a földet éréskor bepattant a helyére a futómű, miközben már mindenki búcsúzkodott az életétől. Volt olyan is, hogy Máltán leszállásnál újra felkapta a repülőt a pilóta, hogy elkerüljük az ütközést egy kisgéppel, amelyik másik frekvenciát használt, és nem hallotta a légiforgalmi irányítás figyelmeztetését. Nigerben háziőrizetbe vettek a repülőtéren, mert a hatóságok nem telepítették időben a vízumomat. Ott rostokoltam 24 órán át, és egy rendőrnő hozott nekem otthonról reggelit, mert nem volt büfé a reptéren.

Rablások és egyéb attrocitásokkal szember a puritánság a fegyvere. „Minimális készpénzt hordok magamnál, nem járok feltűnő, drága ruhákban, a telefonomon és a fényképezőgépemen látványos szigetelőszalag éktelenkedik, mintha eltört volna és össze lenne tákolva. És az is fontos, hogy soha nem megyek kétszer ugyanarra haza, nehogy kifigyeljenek. Ezt a tanácsot Afganisztánban kaptam” – mesélte az Indulj! első számának Földvári András.

Az utazásoknak még koránt sincs vége, az mtp.travel oldal (ez a rövidítés a legtöbbet utazott emberekre utal) 890 régióra osztja fel a világot. Az itt regisztráló felhasználók közül az első helyezett 854 helyen járt már ebből a listából, Földvári a 77. helyével 560-on. „Végiglátogatom a fennmaradó 330-at. Nem láttam még például a Loire menti kastélyokat és Kanada középső államait, Guadalupét és Tobagót. Az ENSZ-országok közül már csak Nauru, Tuvalu, Tonga és Kiribati hiányzik – idén az a terv, hogy ezekbe is eljussak. Elkezdtem írni a könyvemet is a legemlékezetesebb kalandjaimról, a felével már kész vagyok, és terveim szerint egy év múlva jelenik meg, 80 sztorival a Föld körül címmel” – meséli.

Földvári András

Első út: 1968-ban Budapestről Drezdába

Azóta: 2543 repülés, 6376 repült óra, vagyis 275 napnyi, illetve 38 hétnyi levegőben töltött idő

108-szor repülte körbe a Földet, 4,4 millió kilométert tett meg, ezzel 11-szer ért volna el a Holdra

726 repülőtéren járt már, 274 légitársasággal és 126 különböző géptípussal utazott

Hivatás: 29 év a Malév, 6 év a Brussels Airlines és 8 év a Turkish Airlines kötelékében

Beszélt nyelvek: angol, svéd, lengyel felsőfokon, német, orosz középfokon, francia, holland alapfokon

Kiemelt kép: Földvári András

Ajánlott videó

Olvasói sztorik