Nagyvilág

Trump lánya kipróbálta, etióp szövőnőnek állt

Ivanka Trump Afrikában a nők munkavállalását népszerűsíti.

Az amerikai elnök, Donald Trump lánya és fehér házi tanácsadója az afrikai Etiópiában és Elefántcsontparton a nők munkavállalását népszerűsíti. A Fehér Ház februárban hívta életre a Nők Globális Fejlesztése és Felvirágzása nevű programot (W-GDP).

Afrikában próbálják a nők képzését és jól fizető álláshoz juttatását elősegíteni. 2025-ig 50 millió nőnek nyújtanának támogatást. A programot a Nemzetközi Fejlesztési Hivatal (USAID) pénzeli egy erre a célra létrehozott 50 millió dolláros alapból.

Ivanka Trump szombaton érkezett Etiópiába. Addisz-Abebában egy nők működtette textilüzemet és több kisebb ruhagyártó céget  látogatott meg. Az etióp fővárosból Elefántcsontpartra megy, ahol a nők foglalkoztatásáról rendezett konferencián is részt vesz.

Útja  kapcsán az amerikai sajtó megjegyezte, hogy Washington Afrika-politikájának középpontjában a terrorellenes küzdelem és Kína afrikai térhódításának visszaszorítása áll. Amikor tavaly a kormányzat nyilvánosságra afrikai célkitűzéseit, elemzők megjegyezték: a korábbi amerikai állásponttól eltérően a célok között már nem szerepel az úgynevezett demokráciaexport. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik