Nagyvilág
Mikhail Khodorkovsky, head of the Open Russia movement and the former oil tycoon who served 10 years in jail after openly opposing President Vladimir Putin, attends a press conference in London on November 20, 2018. - Two top targets of international arrest warrants sought by Moscow said Tuesday they were launching a legal bid to get Russia suspended from Interpol for abusing the global police organisation. The intervention by investor Bill Browder and Mikhail Khodorkovsky -- a former oil baron who spent 10 years in a Russian jail and now lives in London exile -- came as Putin was on the brink of getting an ally named to a top Interpol post. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)

Színpadon az egykori oligarcha, aki megjárta Putyin szibériai büntetőtáborát

Oroszországban a lakosság három százaléka birtokolja az ország pénzeszközeinek majdnem 90 százalékát. A bírósági szisztéma működéséről pedig az egyik leghíresebb elítélttől, a Szibériát is megjáró Mihail Hodorkovszkijtól tudunk meg részleteket.

Orosz „sztárja” volt egy hétvégi cambridge-i konferenciának: a brit szlavisták és Kelet-Európa-kutatók társasága, a BASEES éves találkozójára a világ egykori egyik leggazdagabb embere érkezett, s egy pódiumbeszélgetésen elemezte is a mostani oroszországi helyzetet.

Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz vállalatbirodalom egykori vezérénél kevés embernek vannak közvetlenebb tapasztalatai Vlagyimir Putyin rendszerének működéséről. Megtapasztalta, milyen az orosz elit csúcsán állni, majd megjárta az orosz börtönöket, a szibériai átnevelő-, fogolytáborokat is. Többek között egy úgynevezett „csornij” (fekete) láger lakója is volt. Ez a tábor a szibériai Csita közelében, Krasznokamenszkben található. A Hodorkovszkijról elnevezett honlap szerint a térségben lévő uránbánya hulladékai miatt Krasznokamenszk környéke radioaktív anyagokkal szennyezett, és amúgy Moszkvától elég messzire van, körülbelül 6500 kilométerre…

Érdekes, hogy Hodorkovszkij szenvedéseiről többet tudtunk meg Cambridge-ben, mint arról, hogy hogyan gazdagodott meg – ami talán nem véletlen. Áldozatként népszerűbb az egykori olajbáró, és szívesebben nyílt meg a „mártírszerepben”, mintha arról kérdezték volna, hogyan sikerült az első egymillió dollárját összekuporgatnia. Vagy az első egymilliárdját…

Hodorkovszkij nehezen oldódott fel a cambridge-i Robinson College pódiumán, de aztán sütkérezett az áldozat szerepében. Mesélt az átnevelőtábor két parancsnokáról. Az egyik a tényleges, formális parancsnok volt, a másik a bűnözők vezére, a „Felügyelő”, aki informálisan irányította a tábor életét. De persze az utóbbi élete sem könnyű: egy alkalommal vele is példát statuáltak, és kénytelen volt beismerni, hogy a valódi „Felügyelő” mégiscsak a tényleges táborparancsok. Egy hasonló tulajdonsága a két parancsnoknak azért volt. Hodorkovszkij szerint a „Felügyelő” kábítószerfüggő volt, a hivatalos parancsnok pedig alkoholista.

Hodorkovszkij tehát a csúcsról jutott a mélybe, és ennek oka nem az volt, hogy milyen körülmények között gazdagodott meg, és lett a jelcini időkben Oroszország egyik legbefolyásosabb oligarchája. A probléma az volt, hogy az oligarchák közül ő nem állt be a sorba, amikor Putyin került hatalomra, sőt politikai ambíciói is voltak.

Ezt már nem hagyta az államapparátus, és lecsapott Hodorkoszkij vállalatára, a Jukoszra. Innentől kezdve végeláthatatlan viták kezdődtek, hogy az orosz hatóságok 2003-tól kezdve jogszerűen tüntették-e el a föld színéről a cégcsoportot, amely csődbe jutott, majd vagyonelemeit potom áron főleg Putyinhoz közeli vállalkozók szerezték meg, vagy tényleg elkövettek valamilyen törvénytelenséget korábban Hodorkovszkijék.

Nagyon messziről nézve az ügyet, tulajdonképpen mindegy is: Putyinékat nem a törvénytelenségek érdekelték ugyanis, hanem az, hogy a Jukosz olajvállalat ne legyen képes az orosz államhatalommal szemben politikai ellenzéket finanszírozni, és maga Hodorkovszkij is adja fel politikai ambícióit. Az orosz oligarchát egykor a világ 10-20 leggazdagabb embere közé sorolták. Vagyona 15 milliárd dollár lehetett, de hatalma ennél sokkal nagyobb volt: a legnagyobb orosz olajbirodalmat irányította a 2000-es évek elejéig.

Az első terve sikerült Putyinnak, vagyis a Jukoszt leradírozták a térképről, a második putyini törekvés talán nem, de a Jukosz nélkül Hodorkovszkij már nyugodtan lehet ambiciózus – nem sok veszélyt jelent az orosz hatalmi elitre.

Imprisoned former head of Yukos oil company Mikhail Khodorkovsky (C) leaves the court house in Moscow, 28 May 2004.  Russia's richest man Mikhail Khodorkovsky entered a tiny court room in central Moscow on Friday to face fraud and tax evasion charges that can land him in jail for 10 years and hang question marks over President Vladimir Putin's record on democratic reform.  AFP PHOTO / MAXIM MARMUR (Photo by MAXIM MARMUR / AFP)
Fotó: Maxim Marmur / AFP

A szibériai fogságból kiszabadulva működteti ugyan Open Russia (Nyílt Oroszország) nevű szervezetét, de ez már sok vizet nem zavar. Igaz, Hodorkovszkij szerint mind a mai napig különböző ürügyekkel zaklatják munkatársait, akiknek személyes szabadsága is veszélyben van Oroszországban. Ennek kapcsán hosszasan elemezte az orosz bírósági szisztéma problémát – erről eléggé közvetlen tapasztalatai lehettek –, de idézett egy számot arról is, hogy gyakorlatilag elenyésző számban mentenek fel a vádak alól embereket. A vádlottak mindössze 1 százalékát nem ítélik el büntetőügyekben.

Hodorkovszkij legérdekesebb megjegyzései arra vonatkoztak, hogy a putyini rendszer mennyire „személyes” jellegű. Azaz mennyire függ Putyin személyétől. Az ex-oligarcha úgy véli,

az orosz elnök Moszkvában hatalomra jutva, az egész állam élén állva ugyanazt teszi, amit Leningrádban, illetve Szentpéterváron tanult, ahol a helyi maffia és az államapparátus közötti közvetítőember volt.

Putyin hatalmát úgy tartja fenn, hogy egyensúlyoz a politikai „felvilág” és a nem teljesen politikai jellegű alvilág között. Ha kell, egymás ellen ki is játssza ezeket az erőket. Hodorkovszkij pódium-beszélgetőtársa, Mark Galeotti brit Oroszország-szakértő  szerint a putyini rendszer az intézmények gyengítésén alapul. Ahogyan ezek gyengülnek, úgy erősödik a személyes jelleg.

A szakértők egyelőre vitatkoznak arról, hogy a maffia vagy az államhatalom erősebb-e Oroszországban és a viszonyok változhatnak is, de egyelőre inkább az államhatalom kezére játszik az alvilág, mintsem fordítva – ez tűnt ki a beszélgetésből.

Valójában az alvilág erősödése azzal függ össze Galeotti szerint, hogy az állam sikertelenül próbálja modernizálni Oroszországot. Ebben a tekintetben viszont az orosz alvilág sajátos szerepet játszik. Tagjai – ellentétben a japán yakuzákkal – fel akarják hívni a figyelmet magukra, meg akarják félemlíteni az átlagpolgárt is.

Az orosz bűnözők a tetoválásaikat nem rejtik el, mint a yakuzák (akik testük azon részét tetováltatják, amit, ha egy öltönyt húznak, senki sem lát), hanem direkt kihívásként jelzik mindenkinek: a „társadalmon kívül állok”, „féljetek tőlem”. Arcra, kézfejre tetováltatnak tehát az orosz bűnözők. Ráadásul a tetoválások egyházi jellege éppen azt mutatja, hogy a modernizációval szemben állnak, és valamilyen archaikus, régi világ iránti vágyat is érzékeltetnek.

A vitában elhangzott az is, hogy az al- és felvilág ellentéteit Oroszországban más problémák is formálják:

a lakosság három százaléka rendelkezik Oroszország összes pénzeszközeinek 89 százalékával.

Hodorkovszkij szerint Moszkva egy európai város, de ha egy kicsit távolabb megyünk, a viszonyok drasztikusan romlani kezdenek, és a távoli vidékeken egészen siralmas állapotokat találunk.

Putyin ehhez képest a fel- és az alvilág, a város és vidék viszonyait jól ismerő, egyensúlyozó személyiség. Minthogy azonban ez speciális tudáson és képességeken múlik, a cambridge-i elemzők azt latolgatták, egy esetleges Putyin utáni elnök képes lehet-e ezeket az egymással ellentétes érdekeket koordinálni. Mindettől függ az elemzők szerint a putyini rendszer stabilitása és jövője is – akár a jelenlegi elnök távozása után is.

Kiemelt kép: Daniel Leal-Olivas / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.