Nagyvilág

Életben lehet a nővér, akit 2013-ban rabolt el az Iszlám Állam

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint még életben lehet az új-zélandi nővér, akit öt évvel ezelőtt rabolt el az Iszlám Állam Szíriában, írja a The Guardian.

A nő identitását most először fedték fel annak reményében, hogy mielőbb hazatérhessen.

A szervezet 156 éves történetében soha senkit nem tartottak olyan hosszú ideig fogva, mint a 62 éves Louisa Avakit és két szíriai kollégáját.

Az Iszlám Állam bukásával erősen megnőtt a veszélye, hogy soha többé nem látják viszont a triót, ugyanakkor felélénkült a remény, hogy valaki információval szolgál majd a hollétükről.

Dominik Stillhart, a Nemzetközi Vöröskereszt operációs igazgatója arról beszélt, hogy Akavit legutóbb 2018 végén látták az Eufrátesz folyó közelében a szíriai-iraki határnál.

Élve égették el azt, akinél okostelefont találtak
Megrázó dokumentumfilm készült az ISIS uralta Moszul mindennapjairól.

Akavi tapasztalt kollégája a Nemzetközi Vöröskeresztnek. A 17. misszióján vett részt hat másik kollégájával, amikor 2013. október 13-án Idlib tartományban rátámadtak a konvojukra. Négyet közülük már másnap elengedtek.

A New York Times információi szerint Rakkában több más nyugati rabbal tartották fogva, celláját egy amerikai segélymunkással, Kayla Muellerrel osztotta meg. 2014-ben az amerikai kommandó megpróbálta kiszabadítani a nővért, emiatt az Iszlám Állam azzal fenyegetett, hogy mindkét nőt kivégzik. 

A Nemzetközi Vöröskereszt mostanáig titokban tartotta Akavi kilétét abban reménykedve, hogy pozitív fordulatot vesz a történet, de most eljött az ideje, hogy kitálaljanak.

A szervezet az első években aktívan kommunikált az Iszlám Állammal, hogy engedjék szabadon a nővért, de semmivel nem tudták meggyőzni őket.

Kiemelt kép: ICRC / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik