Nagyvilág

Tízezren vonultak utcára a szabad médiáért Belgrárban

Szabad médiát és szabad választásokat követelünk, és nem állunk le, amíg meg nem nyerjük a harcot

– mondta a Balkan Insight szerint a tüntetés egyik szónoka Belgrádban szombat délután. Ismét mintegy tízezren tüntettek a szerb fővárosban Aleksandar Vucic elnök politikája ellen, az államfő távozását követelve, holott a szervezők minden korábbinál nagyobb kormányellenes tüntetést akartak összehozni.

Az „Egy az ötmillióból” jelszóval december eleje óta hétről hétre megtartott tiltakozás résztvevői ezúttal a szabad média és a választások tisztességes feltételeinek megteremtését szorgalmazták.

„Az elnök saját kezében összpontosította a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat. Most hozzálátott, hogy az igazságszolgáltatást is maga alá gyűrje. Ővele Szerbiának semmilyen jövője nincsen” – mondta egy másik szónok, Cedomir Cupic politológus és jogászprofesszor.

A tüntetések jelszava arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül a választásra jogosult lakosság egészének felel meg Szerbiában, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be – írta az MTI.

A tiltakozások mögött álló, Szövetség Szerbiáért (SzS) nevű ellenzéki tömörülés soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatók. A szervezők állításuk szerint fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie, és amelyek oka az államfő és az általa vezetett párt. A tiltakozók azonban mindeddig nem tudtak világos politikai programot hirdetni.

Fotó: AFP

A mostani megmozduláshoz a szervezők országszerte próbáltak mozgósítani, a részvétel azonban jóval elmaradt a várakozásuktól. A belügyminisztérium becslése szerint 7500-an vettek részt a tüntetésen, de a szervezők szerint ennél sokkal többen voltak az utcán.

A Vucic elnök által ellenőrzött médiumok hetek óta azzal igyekeznek lejáratni a tüntetőket, hogy erőszakos cselekményre készülnek. A kormánypárti média napok óta beharangozott zavargásnak és erőszaknak azonban nyoma sem volt szombaton.

Az ellenzéki mozgósításra válaszul az elnök is utcára szólította támogatóit, bejelentve, hogy az április 19-ére meghirdetett belgrádi nagygyűlésén 12-15-ször többen lesznek, mint bármelyik eddigi ellenzéki megmozduláson. Úgy fogalmazott: ez lesz az utóbbi ötven év legnagyobb demonstrációja az országban.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik