Nagyvilág

Mi történt Julian Assange macskájával?

Az egész világ keresi a választ a Wikileaks-alapító letartóztatása óta, de lehet, hogy már azelőtt sem volt a követségen az állat.

Noha a Wikileaks alapítójának csütörtöki letartóztatása komoly társadalomelméleti kérdéseket vet fel, a New York Times cikkéből úgy tűnik, sokakat egy jóval gyakorlatiasabb kérdés foglalkoztat:

mi van Julian Assange macskájával?

A cicát Assange még 2016-ban kapta, hogy elviselhetőbb legyen a bezártság Ecuador londoni követségén. Az állatnak Instagramja és Twittere is lett több tízezer követővel, ami nyilván jó felület volt ahhoz, hogy a Wikileaks alapítója a saját ügyét hirdesse, de a macska cukiságából ez keveset von le.

A New York Times megkeresésére a követség nem válaszolt, arról pedig, hogy hol van az állat, ellentmondásosak az információk. Azt biztosan tudni lehet, hogy tavaly, amikor az ecuadori kormány szigorú házirendet írt elő Assange-nak, arra is kötelezték, hogy gondoskodjon jobban a cicáról, különben menhelyre viszik. Ugyanakkor az orosz Sputnik arról írt, hogy Assange egy munkatársa már szeptemberben elvitte az állatot.

Az olasz La Repubblica tavaly novemberben arról számolt be, hogy Assange lemondott a macskáról, hogy az állat a bezártság helyett egészségesebb környezetben élhessen. A CNN pedig azt szúrta ki, hogy az alapítót „problémás seggfejnek”, de a Wikileaks ügyét fontosnak tartó író-újságíró, James Ball a Twitteren azt írta: a követség már réges-rég menhelyre vitte a cicát, így az ő kiadatására nem lehet számítani egyhamar, de felajánlotta, hogy befogadná. (Kiemelt fotó: Europress – Adrian DENNIS / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik