Nagyvilág

A Néppárt volt alelnöke: Orbán nemcsak Magyarországnak, hanem a Fidesznek is problémát jelent

Annyi történt, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették, ellentétben azzal, amit ők szerettek volna. Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor nem könyörgött ezért a felfüggesztésért – mondta Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője a hvg.hu-nak adott interjújában.

Hökmark szerint fontos megemlíteni, hogy alapjaiban a magyar miniszterelnököt függesztették fel, aminek saját pártjára is kihatása van, a döntést pedig azért hozták, mert „aláássa a jogállamot, a független intézményeket és illiberális demokráciáról beszél”.

A volt néppárti alelnök szerint a politikai problémát nem a magyar kormánypárt EP-képviselői jelentik, hiszen ők hűségesek a Néppárthoz. Hökmark úgy véli, a fő problémát nem a Jean-Claude Junckert kritizáló plakátkampányt jelenti, hanem az, hogy

 Orbán Viktor arra használja a politikai kampányt, hogy egyéneket támadjon és a nép ellenségeivé tegye őket. Ez egy gyökeresen eltérő politikai hagyomány.

Hökmark közölte, Orbánt azért függesztették fel, mert tekintélyelvű rendszert épít. A svéd EP-képviselő pesszimistának tartja magát a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban, de úgy látja, kaptak egy második esély.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a labda a Fidesz térfelén van: rajtuk múlik, változtatnak-e. Ha kizárják őket, akkor magukat zárják ki

– fogalmazott Hökmark, aki szerint a legtöbb Fidesz-tag, akivel találkozott, készen áll a valódi átalakulásra a párt hozzáállásában és politikájában, Orbán azonban nem.

Én ezért úgy látom, a miniszterelnök nemcsak Magyarországnak, hanem a Fidesznek is problémát jelent

– közölte a volt EPP-alelnök, aki leszögezte, hogy nem szeretnék, ha Magyarországon azt gondolnák, hogy az országot támadják, de sajnálatosnak tartja, hogy a magyar miniszterelnök kijátszotta a kártyákat, mivel ezzel Magyarország megítélésének is árt.

Kiemelt kép: Krisjanis Karins és Gunnar Hökmark az Európai Parlament ülésén, fotó: Europress / Elyxandro Cegarra / NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik