Nagyvilág

A Századvég megbuktatta Jean-Claude Junckert

A demokratikus teljesítményét értékelték elégtelenre.

A kormányközeli Századvég, szakértők bevonásával, készített egy demokrácia-indexet, amely alapján az Európai Bizottság tagjainak demokratikus teljesítményét értékelte: Jean-Claude Juncker  elégtelent kapott.

Az Európai Bizottság elnökét azért buktatták meg, mert nem volt  sikeres céljai megvalósításában, bizonyos területek eredményeiben elenyésző szerep jutott neki. Noha éppen a hivatali jelentőség kategóriában kapott az elégségesnél jobbat, az összértékelésnél ezzel együtt megbuktatták.

A luxemburgi politikus többször megmutatta, hogy a neki nem tetsző ügyekben (lengyel belpolitika, magyar kvótanépszavazás)

nehezen tudja tiszteletben tartani a népszuverenitást, a népakaratot vagy a közvetlen demokrácia intézményeit.

Jean-Claude Juncker személye, habitusa miatt nem tudta hivatala tekintélyét megőrizni, az hogy az EU nem tudta határain kívül tartani a migránsokat és nem tudta a közösségen belül tartani a briteket az ő „személyes felelőssége és súlyos vezetői balsikere”.

Alkalmatlanságát igazolja, hogy mindig azokat a politikusokat és nemzetállami kormányokat támadta, akik, illetve amelyek (Kelet-Közép-Európából) érdemi javaslatokat tettek a problémák kezelésére.

A Századvég őt okolja az unió megosztottságért. Beszédei, megnyilatkozásai elemzése alapján arra jutottak, hogy a bizottsági elnök nem tudta kezelni a konfliktusokat, teljesen hibásan és sikertelenül kommunikált. Nem tudott „közös kódot teremteni” partnereinek, politikai ellenfeleinek, így elnöki terminusa  terméketlen lett.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik