Nagyvilág

Euronews: Salvini nagyot robbanthat

Az olasz szalámitaktika nem az Európai Néppárt elsőségét fenyegeti.

Az Euronews ismerteti az Europe Elects friss mandátumbecslését, amely szerint az EP-választáson az Európai Néppárt szerezheti a legtöbb helyet (184) a szociáldemokrata frakció (135) előtt, de a harmadik helyért nagy verseny lehet.

Azért nagyon kell küzdenie a Guy Verhofstadt vezette liberális frakciónak, még akkor is, ha Emmanuel Macron francia elnök pártja tényleg csatlakozik hozzájuk (ez a jelenlegi állás szerint 23 plusz mandátumot jelentene).

Salvini két frakciónak árthat

A lengyel kormánypártot (Jog és Igazságosság – PiS) is soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) számára nagy kihívás Matteo Salvini új EP-csoportja. A Népek és Nemzetek Európai Szövetségéhez (EAPN) már tíz párt csatlakozott.

A milánói kampányrendezvényen ott volt az ECR dán és finn képviselője, ráadásul az ECR-frakció 19 tagot veszít, ha a britek nem választanak május végén.

Akár dobogós is lehet

Salvini a lengyelek, svédek mellett csábítaná az Orbán Viktor vezette Fideszt és a spanyol Voxot is.

Az EAPN a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) számára a legveszélyesebb, hiszen az Alternatíva Németországért (AfD) is ott volt Milánóban, márpedig a bevándorlásellenesek akár 10 mandátumot is kaphatnak a következő EP-ben.

Az EAPN az Europe Elects szerint 84 mandátumot szerezhet, amihez még jöhetnek „meglepetéscsatlakozók is”, amivel akár már a harmadik legnagyobb pártcsalád is lehet az EP-ben.

Csatlakozik Salvini szövetségéhez az osztrák kormánypárt
Összefognak a májusi EP-választásra a szélsőjobboldali erők.

Kiemelt kép: Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) listavezetője és Matteo Salvini Milánóban.  MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro

Ajánlott videó

Olvasói sztorik