Nagyvilág

EP: Nem szabad újranyitni a brexit-tárgyalásokat

Az Európai Tanácsnak készségesnek kell lennie az Egyesült Királysággal annak érdekében, hogy megszűnjenek a brexit okozta, az embereket és a vállalkozásokat súlyosan érintő bizonytalanságok, de nem engedheti meg, hogy újranyissák a brit európai uniós tagság megszűnését szabályozó megállapodásról szóló tárgyalásokat – jelentette ki szerdán az Európai Parlament házbizottságaként működő elnökök értekezlete.

Közleményében a testület arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképpen el kell kerülni a gazdasági károkat, amelyeket egy esetlegesen megállapodás nélküli brexit okozna, és fontolóra kell venni Theresa May brit miniszterelnök javaslatát a brit uniós tagság megszűnése határidejének további halasztásáról.

Az elnökök értekezlete azt várja, hogy a brit kormányfő nem érkezik üres kézzel a szerdán tartandó rendkívüli uniós csúcsra. A testület reméli, hogy May a brit parlamentben történt előrelépésről, a viták várható kilátásáról számoljon be, és arról, várható-e szilárd parlamenti többség a megállapodás elfogadásához. Ha nem, egyértelműen ki kell nyilvánítania, milyen utat kíván választani, legyen az újabb népszavazás kiírása, vagy a brexit visszavonása.

A brexit semmilyen formában sem zavarhatja az Európai Unió törekvéseit az előtte álló kihívások kezelésében. Az Egyesült Királyságnak pedig kötelessége, hogy a kilépése határidejének hosszabb kiterjesztése esetén részt vegyen az európai parlamenti választásokon – tették hozzá.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Ben STANSALL/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik