Nagyvilág

A Migrációkutató Intézet indította el a rémisztő migránskaravánt

Az Európát veszélyeztető félelmetes migránskaravánok indulásáról március 28-án adott először hírt magyar állami hírügynökség. Az MTI beszámolójának forrása a budapesti Migrációkutató Intézet volt, ami a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium közös intézete.

A 444.hu utánajárt, kik és hogyan terjesztették el azokat az új balkáni népvándorlást vizionáló beszámolókat, amelyeket aztán a kormánymédia orrba-szájba ismételgetett.

A Migrációkutató állításait először Tombor András lapjában, a Mandineren publikálták. Ott arról írtak, hogy tízezrek indulnak el hamarosan, és az európai sajtó el akarja hallgatni az ügyet. Már ott jelezték, hogy közösségi oldalakon szervezik a karavánokat. Megneveztek két arab nevű civil szervezetet is, amelyek a karavánokat indítanák – egyikre sincs egyetlen találat sem a Google-n, csak olyan cikkek, amelyek a Migrációkutató ezen tanulmányát ismertetik.

Az MTI már 40 ezer migránsról írt, azt állítva, hogy hamarosan Törökországból és Görögországból Közép-Európa felé indulnak, de útközben még rengetegen csatlakozhatnak hozzájuk. Azt írták, hogy április 5-ig gyülekeznek, és akkor felkerekednek.  Április 9-e reggeléig a hirado.hu-n 28 cikk és 11 videó jelent meg a majdnem elinduló karavánról, az M1-en pedig folyamatosan napirenden tartották a témát. Az MTI is telelett ezekkel a hírekkel, de sohasem hivatkoztak más forrásra, mint a Migrációkutató Intézet vagy az M1 Híradója. A görög sajtó vagy a nyugati hírügynökségek anyagaira egyszer sem tértek ki. Nem is csoda, hiszen sehol máshol Európában nem foglalkoztak a Diavata tábor közelében történt oszlatásokról olyan részletességgel, mint Magyarországon. Még a görög lapok is megelégedtek napi egy hírrel onnan, miközben itthon 3-4 anyag is készült naponta a témáról.

A 444.hu szerint a fideszes-kormányzati EP-kampányba kitűnően illeszkedő sztori alapját képező Facebook-bejegyzéseket már rég törölték. A posztok viszonylag kevés emberhez jutottak el Török- és Görögországban. A gyanú szerint emberkereskedők próbáltak ezzel a módszerrel új kuncsaftokat szerezni.

A helyi híradások szerint április 5-re a Szaloniki melletti Diavata menekülttábor közelében, a szabad ég alatt hatalmas népvándorlási tömegek helyett mintegy 600 menekült gyűlt össze, akik a Facebook-posztokban beígért buszokat várták, és ott is éjszakáztak.

Buszok helyett görög rendőrök érkeztek, akik távozásra szólították fel őket. Néhányan ellenálltak, köveket dobáltak (egy fotóriporter megsérült), erre könnygázt fújtak rájuk. A többségük 6-án visszament a kijelölt szálláshelyére, a 7-én is kitartókat pedig őrizetbe vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik