Nagyvilág

Halomra ölte a birkákat a hargitai medve

Szentábrahámon valódi vérengzést rendezett a juhok és kecskék között.

Szentábrahám polgármestere szerint ugyanez a nagyvad az előző években is többször megkörnyékezte a falut, a környezetvédelmi minisztérium mégsem engedélyezte a kilövését – írja a Transindex.

Simó Dezső Szabolcs azt mondta, vasárnapra virradóra tíz juhot és öt kecskét pusztított el a medve. Csak kutyákkal tudták  elkergetni, Az emberek már félnek kimenni az utcára.

Aki medvét akar látni, jöjjön Szentábrahámba, mert itt reggel, délben, este jön a medve, sok van és mindenütt ott vannak.

A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség (APM) igazgatója,  azt ígérte, kedden felmérik a helyzetet. Domokos László azt  cáfolta, hogy a szaktárca megtagadta a medve kilövését. Szerinte két éve négy medve kilövésére kértek és kettőre kaptak engedélyt, de nem a jelenleg támadó medvére.

Az adatok szerint 2019 első három hónapjában 12 esetben jelentettek a megyéből vadállatok okozta károkat, ezek közül hatban medvék, kettőben farkasok, négyben vaddisznók támadtak. Az esetek száma nem nőtt az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva – tette hozzá a szakember.

Korábban Fazakas Attila, a Hubertus Vadásztársaság igazgatója a Székelyhon.ro-nak azt mondta, a medvék kilövését a szaktárca gyakran azzal az abszurd indokkal utasítja el, hogy a garázdálkodó nagyvad nincs kellőképpen dokumentálva képi anyaggal.

Le kellene fényképeznünk háromszor-négyszer a medvét azelőtt, hogy megöl valakit vagy valamit.

Szerinte szerencsés esetben is már csak akkor lehet megörökíteni a vadat, miután megtörtént a kár. A Vadkárok Székelyföldön nevű Facebook-csoport most fotókat közölt a medve szentábrahámi vérengzéséről.

Kiemelt kép: Facebook 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik