Nagyvilág

Elítélték az „esernyős forradalom” vezetőit

A hongkongi bíróság kilenc embert talált bűnösnek.

A 2014-es hongkongi demokráciapárti tüntetések szervezőit közösség elleni izgatással, rendbontással vádolták. A közrend megzavarásáért ítélték el őket, de három elítéltet a közrend megzavarására irányuló előkészületekben is bűnösnek találtákk.

Mind a kilencen ártatlannak vallották magukat az ellenük felhozott vádakban.

Benny Tai jogászprofesszor azt mondta a tárgyalás előtt a Reuters hírügynökségnek, hogy folytatják a harcot a teljes demokráciáért.

Azért fordultunk a polgári engedetlenség eszközéhez, mert igazságot akarunk a hongkongiaknak.

A tárgyalásra több mint százan gyűltek össze, többen közülük sárga esernyőt – a demonstrációk szimbóluma – tartottak a magasba, így fejezték ki szolidaritásukat.

MTI/EPA/Alex Hofford

 

A bíró a döntést azzal indokolta, hogy Hongkong törvényhozása ugyan elismeri polgári engedetlenséget, de azt nem lehet egy büntetőperben védekezésül felhasználni. A bíróság még nem határozta meg a büntetési tételeket.

David Leung ügyész korábban közölte, a kilenc ember közül többen már régóta készültek a demonstrációkra, amelyek mintegy három hónapon át indokolatlan mértékben zavarták meg a közrendet.

Az ítéletet az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hatalmas csapásnak nevezte a szólásszabadságra nézve, Maya Wang, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet kínai irodájának munkatársa tudatta, a döntés üzenete szörnyű, további megtorlásokra bátorítja majd a kormányt a békés eszközökkel tiltakozó aktivisták ellen.

Elemzők szerint az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a Peking által támogatott hongkongi vezetés a bíróságokat igyekszik felhasználni arra, hogy korlátozza az ellenzék mozgásterét.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező város az „egy ország, két rendszer” elve alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához.

2014 őszén csaknem három hónapon át tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, amelyeken a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. A demonstrációk legintenzívebb szakaszában több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, amelyek hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.

KIemelt kép: A 2014-es hongkongi demokráciapárti tüntetések közösség elleni izgatással és rendbontással vádolt szervezői közé tartozó Csu Jiu-ming tiszteletes, Csan Kin-man szociológusporfesszor, Benny Tai jogászprofesszor ítélethirdetésre érkezik. MTI/AP/Kin Cheung

Ajánlott videó

Olvasói sztorik