187178 022: A Rwandan refugee child sits in a refugee camp May 4, 1994 in Tanzania. Two hundred and fifty thousand refugees crossed the border to flee the advance of the Tutsi Rwandese Patriotic Front. (Photo by Scott Peterson/Liaison)

„Imádkoztam, hogy én is meghaljak”

500 ezer és 1 millió közé tehető az 1994. április 7-én kezdődött és mintegy száz napig tartó ruandai népirtás halálos áldozatainak száma. A becslések szerint 2 millió ember menekült el az országból és több százezer nőt erőszakoltak meg, miközben – ahogy egy ENSZ-alkalmazott fogalmazott – az egész világ cserbenhagyta Ruandát.

A hutuk és tuszik konfliktusa a gyarmati időkre vezethetők vissza és gazdasági eredetű. A hutuk növénytermesztéssel, a kisebb létszámú tuszik állattenyésztéssel foglalkoztak. Mivel az állatok értékesebbek voltak, mint a növények, a vagyonosabbnak számító, de kisebbséget alkotó tuszikból lett a helyi elit.

Ruanda előbb német, majd belga gyarmat volt, a gyarmatosítók pedig rájátszottak az ellentétek kiélezésére: előírták, hogy helyi vezető csak tuszi lehet, így a hutuk szemében a tuszik a gyarmati birodalom képviselőivé váltak.

A függetlenség kikiáltása után 1961-ben tartották az első szabad választást, amelyet a lakosság túlnyomó többségét alkotó hutuk könnyedén nyertek, és erősen nacionalista kormányt alakítottak. Az elkövetkező évtizedekben fokozódott a két népcsoport közötti feszültség, a ’90-es évek elején pedig a hutu kormány már nyíltan harcolt az Ugandában állomásozó tuszi forradalmárokból álló Ruandai Hazafias Fronttal (RPF) és annak fegyveres egységével.

A ruandai kormány azonban nem elégedett meg ezzel és felkészült arra, hogy szisztematikusan kiirtsa a tuszikat. A tervezett népirtásra utaló jelekre már 1994 januárjában felfigyeltek a nemzetközi megfigyelők, de nem avatkoztak közbe.

189913 04: An armed Rwandan Patriotic Front soldier stands in front of the home of Major General JuvTnal Habyarimana May 26, 1994 in Kigali, Rwanda. Habyarimana died May 6th in a plane crash that precipitated the ongoing civil war. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Egy RPF-katona Juvénal Habyarimana háza előtt. Fotó: Scott Peterson/Liaison

1994. április 6-án vállról indítható rakétával lelőtték a főváros, Kigali fölött Juvénal Habyarimana ruandai elnök gépét. Máig nem tisztázott, hogy a merényletet hutuk vagy tuszik követték el, a két csoport azóta is egymást vádolja. Bárki is volt a felelős, az elnöki gárda és a ruandai hadsereg (FAR), valamint az Interharamwe és a Impuzamugambi milicista csoportok órákon belül barikádokat és ellenőrzőpontokat állítottak fel az utak mellett.

221260 12: An unidentified Tutsi man displays slashes on his face and head June 3, 1994 in Rwanda. The Tutsis entered Rwanda from exile in Uganda after the genocide of their people. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Egy tuszi férfi machetenyomokkal az arcán. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Az április 7-én kezdődött vérengzés első áldozatai között volt Agathe Uwilingiyimana miniszterelnök és tíz belga testőre. Két nappal később a radikális hutu vezetők átvették az ország irányítását.

A Kigaliból indult mészárlás gyorsan továbbterjedt az ország többi részére. Az Interharamwe településről településre járva ölte a tuszikat lőfegyverrel és machetével.

218317 52: A rebel soldier of the Rwandan Patriotic Front poses May 25, 1994 in Kigali, Rwanda. Following the assassination of President Juvenal Habyarimana in April, 1994 genocide of unprecedented swiftness left up to one million Tutsis and moderate Hutus dead at the hands of organized bands of militia by early July, 1994. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
RPF-katona. Fotó: Scott Peterson/Liaison

A véres hadjárathoz az RTLMC nevű rádiót is felhasználták, nemcsak az akciók koordinálásra, hanem uszításra is. Bemondták például, hogy ezen és ezen a helyen még van ellenség, oda kell menni és meg kell ölni őket, vagy hogy „A sírok még nincsenek tele. Ki segít nekünk megtölteni őket?”

A hutu milicista csoportok és katonák naponta hozzávetőleg 8000 tuszit öltek meg.

185349 20: A truckload of evacuating Belgian civilians drives past corpses April 11, 1994 in Kigali, Rwanda. The majority of French and Belgian nationals living in Rwanda have decided to leave, after civil war between Hutus and Tutsis has left between 500,000 and one million dead. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Belga civilek menekülnek Kigaliból. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Mivel akkoriban a ruandaiak személyi azonosító okmányaiban szerepelt az is, hogy valaki hutu vagy tuszi, az utak mellett felállított ellenőrzőpontokon áthaladó embereket arra kérték, hogy igazolják magukat. Aki tuszi volt, ott rögtön kivégezték.

185252 35: A Rwandan Patriotic Front soldier smokes a cigarette April 7, 1994 outside of Byumba, Rwanda. Following the apparent assassination of Rwandan President Juvenal Habyarimana, the Hutu government and its supporters killed thousands of Tutsi civilians, renewing the civil war between the Tutsi-led RPF and the Hutu-backed government. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
RPF-katona. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Április 9-én Gikondo település számos lakója a helyi katolikus templomban bújt el. A templomban fegyveresek jelentek meg és mindenkitől elkérték az okmányaikat. Néhány hutu is volt a rettegő falusiak között, őket a fegyveresek arra kérték, hogy menjenek ki a templomból – körülbelül 110-en maradtak bent.

Hamarosan nagyjából 100 Interharamwe-tag ment be a templomba és vérengzésbe kezdett: botokkal fejbe vágták az áldozatokat, levágták a végtagjaikat, a nemi szerveiket, az arcukat, miközben a szülők a padok alá bújtatva próbálták védeni a gyerekeiket.

A helyszínen két fegyvertelen lengyel katona tartózkodott ENSZ-megfigyelőként, ők próbáltak segítséget kérni, de hiába, a ruandai ENSZ-misszió (UNAMIR) annyi bejelentést kapott az ország különböző pontjairól, hogy képtelenek voltak mindenhova eljutni.

189913 16: Rwandan force commander Romeo Dallaire (left) walks with UN envoy Igbal Riza (right) May 26, 1994 in Kigali, Rwanda. A civil war erupts leading to the Rwandan slaughter of an estimated 800,000 Tutsis and Twas. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Romeo Dallaire (balra), az UNAMIR vezetője és Igbal Riza (jobbra) ENSZ Békefenntartó Tevékenység Főosztályának főtitkár-helyettese Kigaliban, 1994 májusában. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Egy másik katolikus templomban is hasonló vérontás történt, jóval több áldozattal. 1994. április közepén négy nap alatt mintegy 20 ezer tuszi férfit, nőt és gyereket végeztek ki machetét, botokat, kézigránátokat, automata fegyvereket használva.

Egy 13 éves lány, Valentina 43 napig bujkált az oszló és kóbor kutyák által marcangolt hullák között a Nyarubuye templomban, miután végignézte, hogy megölik a családját.

218317 41: A United Nations peacekeeper poses May 25, 1994 in Rwanda. Following the assassination of President Juvenal Habyarimana in April, 1994 genocide of unprecedented swiftness left up to one million Tutsis and moderate Hutus dead at the hands of organized bands of militia by early July, 1994. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
ENSZ-békefenntartó (balra). Fotó: Scott Peterson/Liaison

Imádkoztam, hogy én is meghaljak, mert nem láttam, hogyan tudnék tovább élni. Azt hittem, senki nem maradt életben az országban.

Valentina is megsebesült, machetével eltalálták a fejét, az egyik kezét félig levágták. Mire kórházba került, csont és bőr volt, a kezén lévő seb elfertőződött, de életben maradt. Más túlélő gyerekek arról beszéltek, hogy a milicisták kivágták a terhes nők hasából a magzatokat.

187079 38: Corpses float down the Akagara River May 3, 1994 at the border of Rwanda and Tanzania. Hutu refugees have fled to Tanzania across the Akagara River in order to escape reprisals by Tutsi rebels. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Holttestek úsznak az Akagara folyón 1994 májusában. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Nem a gyilkolás volt azonban a hutuk egyetlen eszköze. Az Interharamwe milicistái, de még a civil hutu lakosság is tömegesen erőszakolta meg a tuszi nőket, nem kis részben az újságokban és a rádióban megjelenő háborús propaganda hatására. Bár a tömeges nemi erőszak korábban is megjelent már háborús helyzetben,

ez volt azonban az első alkalom a történelem során, amikor a nemi erőszakot népirtáshoz használták.

186971 029: A construction truck edges along April 30, 1994 as people file past it in Tanzania. Two hundred fifty thousand refugees cross the border to flee the advance of the Tutsi Rwandese Patriotic Front. The trouble begins when President Habyarimana's plane is shot down near the Kigali airport by members of the government army. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Ruandai menekültek Tanzániában. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Hogy ez minél eredményesebb legyen, a radikális hutuk több száz AIDS-fertőzöttet engedtek ki a kórházakból és arra biztatták őket, hogy minél több nőt erőszakoljanak meg. A nemi erőszak után gyakran meg is csonkították az áldozatokat. Egy túlélő 2004-ben így beszélt erről:

60 napon keresztül használták a testemet mindenféle csavargók, milicisták és katonák szórakoztatására (…) Azok a férfiak teljesen tönkretettek; rengeteg fájdalmat okoztak (…) A hat gyermekem előtt erőszakoltak meg. (…) Három évvel ezelőtt derült ki, hogy HIV/AIDS-em van. Nincs kétségem afelől, hogy a nemi erőszak közben fertőződtem meg.

186971 071: Two unidentified Rwandan refugees fill a bag with beans April 30, 1994 in Tanzania. Two hundred fifty thousand refugees cross the border to flee the advance of the Tutsi Rwandese Patriotic Front. The trouble begins when President Habyarimana's plane is shot down near the Kigali airport by members of the government army. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Babot osztanak ruandai menekülteknek Tanzániában. Fotó: Scott Peterson/Liaison

A ruandai népirtás 100 napja alatt megerőszakolt nők száma 200 ezer és 500 ezer közé tehető.

221260 20: Members of Patriotic Front of Rwanda walk across a bridge over the Akanyaru river June 3, 1994 in Rwanda. They are preparing for the final offensive towards Kabyagi and Gitarma. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
A végső offenzívára készülő RPF-katonék. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Miután a ruandai ENSZ-misszió nagy részét kitevő belgák kiszálltak, azt követően, hogy tíz katonájukat megölték, az UNAMIR gyakorlatilag tehetetlenné vált. Hírszerzői jelentések szerint az USA már a népirtás megkezdése előtt tudott róla, hogy mi készül, de nem akartak beavatkozni, mert féltek attól, hogy a szomáliai polgárháborúhoz hasonlóan itt is kudarcot vallanak.

Bill Clinton akkori elnök később azt mondta, hogy hivatali idejének egyik legnagyobb hibája volt, hogy tétlenül nézték a ruandai eseményeket.

187178 022: A Rwandan refugee child sits in a refugee camp May 4, 1994 in Tanzania. Two hundred and fifty thousand refugees crossed the border to flee the advance of the Tutsi Rwandese Patriotic Front. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Ruandai menekült gyerekek Tanzániában. Fotó: Scott Peterson/Liaison

A népirtásnak az vetett véget, hogy a tuszi forradalmárokat tömörítő RPF-nek sikerül legyőznie a kormányerőket. Egy hutut neveztek ki elnökké, de hatalma csak szimbolikus volt, valójában a tuszi Paul Kagame alelnök kezében volt az irányítás, így a hadseregnek is ő parancsolt.

188198 31: Wreckage lies inside the Catholic mission May 5, 1994 in Rukara, Rwanda. Hundreds of Tutsis were killed at the Rukara Catholic mission April, 1994 in one of the worst massacres of the Rwandan violence. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
A vérengzés nyomai a rukarai katolikus misszióban 1994 áprilisában. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Az öldöklés nem fejeződött be: a Human Rights Watch szerint az RPF több tízezer hutut ölt meg bosszúból.

A népirtás utózöngéjeként polgárháború tört ki Kongóban a Ruandából elmenekült hutuk és tuszik között, ennek eredményeképpen 1998 és 2008 között 2,7-5,4 millió ember halt meg.

218317 91: A liberated refugee lies in Kabgayi Hospital May 25, 1994 in Rwanda. Following the assassination of President Juvenal Habyarimana in April, 1994 genocide of unprecedented swiftness left up to one million Tutsis and moderate Hutus dead at the hands of organized bands of militia by early July, 1994. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Felszabadított menekült egy ruandai kórházban. Fotó: Scott Peterson/Liaison

1998-ra 130 ezer embert zártak börtönbe népirtás gyanújával, 2014-ig legalább 10 ezer embert állítottak hivatalos bíróság elé, kétmilliót pedig helyi bíróságok hallgattak meg. Emmanuel Macron francia elnök a minap bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, Franciaországnak milyen szerepe volt a népirtásban.

188198 55: Skeletal remains are strewn on the grounds of the Catholic mission May 5, 1994 in Rukara, Rwanda. Hundreds of Tutsis were killed at the Rukara Catholic mission April, 1994 in one of the worst massacres of the Rwandan violence. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Az áldozatok maradványai a rukarai katolikus misszióban. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Paul Kagame elnök lett, ma is ő áll az ország élén, az ország pedig gyors gazdasági fejlődésen ment keresztül.

197284 05: A local child stands amid the debris September 16, 1994 at a church in Ntarama, Rwanda. The bodies of four hundred Tutsis murdered by Hutu militiamen were found in the church at Ntarama by an Australian-led United Nations team. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Egy helyi gyerek áll az ntaramai mészárlás helyszínén, ahol 400 tuszi holttestét találták meg az ENSZ-csapatok. Fotó: Scott Peterson/Liaison

Ruandában ma tilos etnikumokról beszélni, de egyesek szerint ez csak elfedi a felszín alatt lappangó feszültséget és félő, hogy bármikor újabb konfliktus törhet ki.

359329 06: Three hundred skulls sit in lines outside a chapel November 6, 1994 in Rwanda as authorities determine the extent of the genocide that resulted in the death of one million Tutsis in Rwanda in April 1994. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Fotó: Scott Peterson/Liaison

(Felhasznált források: Guardian, UNU, PBS, Human Rights Watch, Vox, UNFPA, BBC, Human Rights Watch)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.