Nagyvilág

Máshol is marhaságokra költenek a politikusok, csak nem mindenütt nézik el nekik

A zimbabwei kormány kiakasztotta a népet.

Zimbabwe kormányát támadja a nép, miután a honatyák jó ötletnek tartották, hogy 118 ezer fontot költsenek arra, hogy az ország bíróinak parókákat vegyenek. A Zimbabwe Independent derítette ki, hogy a lószőrből készült hatvannégy darab parókát az Egyesült Királyságból rendelték darabonként 1850 fontért a Stanley Ley Legal Outfitters nevű üzletből, amely direkt jogi dolgozók öltöztetésére szakosodott. A kritikus hangok szerint a húzás nem csupán iszonyú pénzpazarlás, de gyarmati szokás, amit ideje lenne levetkőzni.

A Stanley Ley tulaja megerősítette, hogy valóban vásárolt a zimbabwei kormány tőlük, ám elképzelhetetlennek tartotta, hogy a parókák száma annyi legyen, amennyiről a cikk szólt. Ezzel együtt jogászok és jogvédők emelték fel a hangjukat a vásárlás miatt, kiemelve, hogy ez az ügylet nemcsak a források pazarlása, de azt is nehezíti, hogy az átlagos zimbabwei polgároknak hozzáférhetőbb legyenek a jogi szolgáltatások.

Hogyan lehet megmagyarázni, hogy egy kormány 155000 dollárt szán angliai parókákra, miközben ugyanez a kormány nem biztosít kötszert és Betadine-t a gyerekkórházban ápolt árváknak?

– fakadt ki Hopewell Chin’ono újságíró és dokumentumfilmes, kiemelve, hogy a kormány szuverenitásról és a gyarmatosításellenes retorikáról szónokol, miközben nevetséges parókákban parádéznak. A parókaviselet valóban a brit uralom korából ragadt meg az egykori gyarmatokon, és számos országban, így Malawiban, Ghánában és Zambiában máig a jogi viselet része, ám több helyen, így például Dél-Afrikában és Ausztráliában már nem használják a parókákat. A parókavásárlás ténye érthetően bosszantja az ország lakóit, hisz a kormány a költségvetési hiány kezelésére hozott intézkedései egyre fokozzák az anélkül is tomboló szegénységet. A CNN megkereste a zimbabwei igazságszolgáltatási bizottságot, ám azok egyelőre nem reagáltak a vásárlást firtató kérdésekre.

Kiemelt kép: Belal Khaled/NurPhoto via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik