Nagyvilág

Sargentini-jelentés: civilek vetnének véget az időhúzásnak

A jogvédő szervezetek szerint hivatalos meghallgatásokra van szükség parttalan viták helyett.

Öt nemzetközi civil jogvédő szervezet – a Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség, az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Riporterek Határok Nélkül és a Nyílt Társadalom Alapítvány európai politikai intézete – nyílt levelet írt az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának, azt kérve, hogy tartsanak hivatalos meghallgatásokat a magyarországi jogállamiságról. Erről a hvg.hu számol be.

A szervezetek szerint aggodalomra ad okot, hogy a Sargentini-jelentés már ötödször lesz téma az uniós miniszterek között, az abban leírt konkrét problémákkal eddig mégsem foglalkoztak. Azt írják, parttalan viták helyett hivatalos meghallgatásokat kell tartani a magyar hatóságok részvételével, és nem szabad hagyni, hogy elhúzódjon az eljárás.

Itt az ideje, hogy a magyar kormányt a társai előtt felelősségre vonják a tettei miatt, melyek veszélyeztetik az Európai Unió alapértékeit

– közölték. A javaslat szerint a meghallgatásokat témák szerint, olyan formában kellene tartani, ami alapos vizsgálatra ad lehetőséget, a folyamatba pedig helyi és nemzetközi szakértőket is bevonnának. Minderre azért van szükség, mert a magyar hatóságok az elmúlt két évben számos olyan törvényt fogadtak el, melyek sértik a jogállamiságot. (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik