Nagyvilág

Az osztrák elnök szerint lehetne új brexit-népszavazás

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szerdán jelezte: támogatná, hogy új népszavazást írjanak ki az Egyesült Királyságban az Európai Unióból való kilépésről. Milos Zeman cseh elnök ezzel szemben úgy vélekedett: nem lenne helyénvaló újra voksolni egy olyan kérdésről, amelyről nem sokkal korábban már döntöttek.

A két európai vezető közös bécsi sajtótájékoztatóján káoszról és a politikai osztály összeomlásáról beszélt Nagy-Britanniát illetően. A Brexit minden félnek szerencsétlenség – hangsúlyozta Zeman azzal élcelődve, hogy örül: nem ő a brit királynő vagy a brit kormányfő.

Van der Bellen azt javasolta, hogy miután a brit parlament háromszor is elutasította Brüsszel és London nehezen tető alá hozott Brexit-megállapodását, újra meg kellene kérdezni a brit népet. A népszavazáson két lehetőségre voksolhatnának: vagy a megállapodás nélküli Brexitre, vagy a maradásra.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Zeman elmondta: szeretné, ha az EU reformjáért, nem pedig a széteséséért dolgozó pártok erősödnének meg. A cseh vezető jelezte: az Európai Parlament megerősítését és az Európai Bizottság befolyásának gyengítését érti a reform alatt. Zeman úgy vélte, hogy az Európai Bizottság helyett az uniós állam- és kormányfőket, valamint a bizottság elnökét tömörítő Európai Tanácsnak kellene betöltenie “az európai kormány” szerepét. A cseh államfő szerint a bizottság túl sok értelmetlen, technikai irányelvet gyárt, és nemzeti hatásköröket igyekszik megkaparintani.

Zeman szeretné, ha Ausztria szorosabbra fűzné együttműködését a visegrádi országokkal, azaz Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával. Van der Bellen ezzel szemben azt emelte ki, hogy miben tér el Ausztria a másik négy európai államtól.

Ausztria semleges, és nem tagja a NATO-nak

– mondta. Az osztrák államfő megígérte: Bécs ápolni fogja a kapcsolatot a V4-ekkel, és bejelentette, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár júniusban részt vesz egy az országcsoport rendezte konferencián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik