Nagyvilág

Sok ukrán álmagyar csak küld valakit, aki felveszi helyettük Magyarországon a nyugdíjat

Az ukrán-magyar határ mellett fekvő Kispaládon érdekes mozgásokat produkált az élet a bejelentett lakosok számában. A tavalyi parlamenti választások előtt nem sokkal megduplázódott, 1300 fölé nőtt a bejelentett lakosok száma. Aztán az esetleges választási csalás gyanúja miatt történt feljelentések után mostanra nagy hirtelen kijelentkezett közel 300 ember – számol be a sokat sejtető folyamatokról a Népszava.

A helyiek szerint nyilvánvaló a „hullámzó” lakosságszám oka: a választások előtt nagy létszámban települtek be a faluba magyar állampolgársághoz jutott ukránok, akiket elsősorban a magyar nyugdíj és az ingyenes egészségügyi ellátás vonzott, hálából pedig szavaztak is.

A lap kereste a település fideszes polgármesterét, hiszen eleve furcsa ez a nagyméretű lakosságszám-ingadozás, de valahogyan a polgármester nem bizonyult elérhetőnek.

Egy közelbeli településen, Uszkán is gyanús létszámgyarapodás volt. A független polgármester azt mondta a lapnak, hogy körülbelül ötvennel többen vannak bejelentve a kis faluba most, mint egy-két éve, a jövevényeket nem nagyon ismerik – pedig ilyen kis településen az ott ténylegesen élők gyakorlatilag mind ismerni szokták egymást.

Ahol az önkormányzati hivatal illetékese komolyan veszi a munkáját, és elbeszélget azokkal, akik bejelentkeznének a faluba, ott gyorsan kiderül a turpisság azokról, akik valójában nem is tudnak magyarul. Ez történt a Borsod megyei Ricsén. Gyorsan híre ment a környéken az önkormányzat szigorának, utána meg sem próbáltak oda bejelentkezni ukránok, inkább más, engedékenyebb településeket szemeltek ki – ez a kép rajzolódik ki a lap riportjából.

Környékbeliek meséltek a Népszavának.

Egyikük szavai szerint elég csak elmenni a kisvárdai kórházba, ahol a várakozó betegek között egyre több az ukránul beszélő, s emiatt a TB-jüket ténylegesen a magyar államkasszába befizető betegek mind tovább kénytelenek várni a sorukra. A környező városok hétvégi piacnapjain is egyre több az ukrán rendszámú autó. Nyugdíjfizetéskor pedig gyakran megesik, hogy ukrán rendszámú autóból kiszáll valaki, odamegy az OTP-s automatához, s tíz bakkártyával, tíz különféle kódot beütve veszi fel a pénzt.

Kiemelt kép: Kisbusszal szállított ukrajnai magyarok Kispaládon, 2018 áprilisában. Forrás: RTL Klub/ Házon kívül

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik