Nagyvilág

Rendőrökkel csaptak össze palesztin tüntetők Gázában, többen meghaltak

Palesztinok ezrei vonultak a gázai-izraeli határhoz szombaton a Hazatérés menete első évfordulóján, ahol izraeli katonákkal csaptak össze; a gázai Vöröskereszt szerint az összetűzésben két palesztin – köztük egy gyerek – meghalt, és 99-en megsebesültek. Az izraeli hadsereg uyganakkor azt közölte, nem tud halálesetről.

Az izraeli katonák könnygázt és éles töltényeket vetettek be a határ túloldalán lévő tüntetők ellen. A izraeli hadsereg becslése szerint 40 ezren gyűltek össze, kövekkel, kézigránátokkal és égő gumiabroncsokkal dobálták meg a katonákat.

A 2018. március 30-án kezdődött Hazatérés menetének első évfordulóját megelőzően fokozódott a feszültség a térségben: egy Gázai övezetből kilőtt rakéta hét izraelit sebesített meg hétfőn Tel-Avivtól északra, amire Izrael légicsapásokkal választolt és megerősítette a határőrizetet.

2018. március 30. óta a palesztinok hetente tüntetnek az Izrael és Egyiptom által bevezetett biztonsági blokád feloldását, valamint a palesztinoknak a hazatérés jogát követelve azokra a területekre, ahonnan elmenekültek vagy elűzték őket 1948-ban, Izrael megalapításakor. A biztonság vezető téma a tíz nap múlva esedékes izraeli választások kampányában, és elemzők szerint a gázai helyzet kezelése kulcsfontosságú Benjámin Netanjahu miniszterelnök újraválasztása szempontjából.

A több mint 2 millió palesztin többsége a Gázai övezetben él, a szegénységben és gyakran munka nélkül. A tengerparti beékelődést a Hamász irányítja, amely az elmúlt évtizedben három háborút vívott Izraellel. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Gázai övezetet, és 2005-ben vonult ki. A biztonsági blokádot azzal indokolja, hogy elzárja a fegyverek beszerzésétől a Hamászt és a többi szervezetet, amelyek több ezer rakétát lőttek ki izraeli területre. Segélyszervezetek szerint a térség elszegényedésének fő oka a blokád.

(Forrás: MTI; kiemelt kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber, Palesztin tüntetők sebesült társuk segítségére sietnek az izraeli katonákkal vívott összecsapás alatt a Gázai övezet határkerítésénél 2019. március 1-jén.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik