Nagyvilág

Ferenc pápa: a fizikai akadályok nem oldják meg a migrációt

A migráció ügye nem oldódik meg fizikai akadályok felállításával – jelentette ki szombaton marokkói látogatásának első beszédében Ferenc pápa, aki szerint a megoldást inkább a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek javítása jelenti – írja az MTI.

A menekültáradatra „sohasem fog megoldást jelenteni a fizikai akadályok emelése, félelemkeltés másokban vagy a segítség megtagadása azoktól, akik jogosan törekszenek egy jobb életre maguknak és családtagjaiknak” – mondta a katolikus egyházfő a fővárosi Hasszán-torony előtti téren elmondott beszédében.

Azt is tudjuk, hogy a valódi béke megszilárdulása a társadalmi igazságosság elérésével valósul meg, s ez elengedhetetlen a politikai békétlenség és a gazdasági egyenlőtlenségek enyhítéséhez, amelyek mindig is jelentős szerepet játszottak a konfliktusok kialakulásában és az egész emberiség veszélyeztetésében

– tette hozzá.

A pápa arról beszélt, hogy nagyon aggasztja azoknak az embereknek a gyakran sanyarú sorsa, akik nem hagyták volna el országukat, ha nem kényszerültek volna rá. A befogadó országoknak mindig tudatában kell lenniük annak, hogy ezek az emberek a szegénység és a politikai zűrzavar miatt kénytelenek elhagyni hazájukat – tette hozzá az egyházfő, akinek beszédét többször taps szakította meg a téren, ahol – a szakadó eső ellenére – több ezer ember gyűlt össze.

Ferenc pápa, aki II. János Pál pápa 1985-ös látogatása után a második katolikus egyházfő, aki ellátogatott Marokkóba, beszédében hangsúlyozta, hogy látogatásának egyik célja a vallásközi párbeszéd előmozdítása és „egymás kölcsönös megismerése”. A katolikus egyházfő szombaton érkezett kétnapos látogatásra Marokkóba. Ferenc pápa és VI. Mohamed marokkói király ellátogatott az uralkodó nevét viselő, az iszlám szélsőségességgel szembeni bástyaként számon tartott imámiskolába. Marokkó a radikális iszlám elleni küzdelem élharcosának tekinti magát, VI. Mohamed pedig rendszeresen bírálja az iszlám szent háborút, a dzsihádot, bár az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak jelentős részét alkották marokkóiak.

(Forrás: MTI; kiemelt kép: MTI/EPA/Vatikáni média, Ferenc pápa és VI. Mohammed marokkói király megbeszélést folytat Rabatban)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik