Nagyvilág

Gondjai akadtak az osztrák rendőrségnek a magyar ajándéklovakkal

Zalán és Zadar ajándékozásáról Orbán Viktor rendeletben döntött.

Az alsó-ausztriai közmédia arról számolt be, hogy lesántult az a két ló, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök ajándékozott Herbert Kickl osztrák belügyminiszternek – szúrta ki a hvg.hu. A Salzburger Nachrichten szerint Kickl-nek szívügye a lovasrendőrség.

Tavaly júliusban írtuk meg, hogy Orbán Viktor kormányrendeletben döntött a herélt mének ajándékozásáról, azzal az indokkal, hogy „nagyra értékeljük, hogy az osztrákok lovas szolgálatot állítanának fel az Európában tapasztalható biztonságpolitikai helyzetre tekintettel”.

Az osztrákoknak lovat, az afgánoknak géppuskát küld Orbán
A biztonságpolitikai helyzetre tekintettel, illetve a NATO kérésére.

A mezőhegyesi ménesbirtokról származó Zalán és Zadar Bécsújhelyre került, ahol a lovasrendőröket és a rendőri szolgálatra szánt lovakat képzik, de alkalmatlannak bizonyultak. Az Einsatzkommando Cobra vezetője, Bernhard Treibenreif elmondta, egyeztetnek a magyar féllel az állatok sorsáról, ha javul az állapotuk, Ausztriában maradnak, de ha nem változik, akkor ki fogják cserélni a két lovat.

Azt Treibenreif leszögezte, hogy határozottan nem „selejtes” lovakról van szó. A mezőhegyesi ménesbirtok állatorvosa is meg fogja vizsgálni Zalánt és Zadart. Ha visszakerülnek Magyarországra, könnyebb feladatokra alkalmazzák majd őket, vagy előbb rehabilitációra küldik a lovakat. (Illusztráció: MTI / Rosta Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik