Nagyvilág

Az oroszok olyan mosógépet fejlesztenek, amivel az űrben is lehet mosni

A világűrben alkalmazható mosógépet fejlesztenek a legnagyobb orosz űrcég szakemberei, az RKK Energija pénteken a YouTube-on közzétett videóban tett említést a speciális űrmosógépről.

A jövőbeni holdutazásokhoz és más bolygóközi űrhajók számára az RKK Energija megkezdte egy speciális űrmosógép kifejlesztését

– hangzott el a videóban részletek ismertetése nélkül. Víz hiányában a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai nem tudják kimosni ruháikat, ezért ha űrruhájuk elpiszkolódik, újra váltanak. Egy szkafandert általában három-négy napig viselnek, és amikor lekerül róluk, szemétbe dobják.

2017-ben az orosz űripar napilapjában az RKK Energija kutatói bemutatták diagramok kíséretében, hogy milyen űrmosógépet lehetne használni az űrállomáson. Cikkük szerint évente mintegy 660 kilogramm űrruhát kell eljuttatni az űrállomáson dolgozó három űrhajós számára.

Egy két évet igénybe vevő Marsra tartó űrutazásra hat űrhajóssal számolva három tonnányi ruhára lenne szükség – írták a cikk szerzői. Ha lenne a fedélzeten higiéniai kezelésre, mosásra alkalmas berendezés, akkor jóval kevesebb higiéniai termékre és űrruhára lenne szükség – vélték.

A kutatók nem víz használatát javasolják, amely igen költséges lenne és nagyobb tárolási kapacitást igényelne, hanem szén-dioxidot, amelyet emberi lélegzetből állítanának elő és nyomás alatt folyékonnyá változatnák.

Tavaly egy moszkvai intézet közölte, hogy zuhanyt és szaunát fejleszt ki űrhajósok számára, valamint olyan lehetőséget, hogy kezet moshassanak és kimoshassák ruhájukat.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hasonló problémákkal küzd, olyan kutatásokat támogat, amely keresi az űrruhák mosásának módját, vagy olyan mikrobamentes űrruhák lehetőségét, amelyeket jóval hosszabb ideig lehetne hordani.

Az űrmosógép kifejlesztésének bejelentése alig néhány nappal az után hangzott el, hogy a NASA a héten kénytelen volt elhalasztani az első olyan űrsétát, amelyet két női űrhajós hajtott volna végre, mivel egyetlen megfelelő méretű szkafander volt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik