Nagyvilág

„Újpogány” terrorakció volt az új-zélandi 

Tálas Péter szerint az ausztrál tömeggyilkosság egy új típusa a nemzetközi terrorizmusnak.

A nemzetközi terrorizmus új fajtáját ismertette meg a világgal az ötven halálos áldozatot követelő új-zélandi merénylet – írta friss elemzésében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont. Vezetője, Tálas Péter az InfoRádióban azt mondta, a dzsihadista terrorra egyre többször válasz a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológián alapuló terror.

Az új-zélandi tömeggyilkos mindent élőben közvetített és mindent elkövetett a legnagyobb visszhangért. Ilyen korábban is volt, de Brenton Tarrant

azon kevés magányos elkövetők közé tartozik, akik stratégiai jellegű, tehát nagy figyelmet kiváltó és magas áldozatszámmal járó terrortámadást voltak képesek végrehajtani.

Az egész akciót úgy építette fel, hogy a legnagyobb nyilvánosságot érje el – tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az utóbbi néhány évben egyre gyakoribbak az „újpogány” akcióak,

ahogy a dzsihadista terrorizmus megjelent, rövid időn belül megjelent válaszul az ultranacionalista, a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológia is,
ami mind az Egyesült Államokban, mind Európában egyre elterjedtebbé teszi a szélsőséges eszméket ugyanúgy, ahogy a terrortámadásokat is.

A terrorizmus elleni harc egyik eszköze lehetne a fegyvertartási szabályok szigorítása, de azt sem szabad elfelejteni, hogy Brenton Tarrant két évig készült a támadásra, ami senkinek sem tűnt fel – tette hozzá.

Kiemelt kép: Brenton Tarrantot viszik Christchurch bíróságának tárgyalótermébe. MTI / EPA / SNPA Pool/ Martin Hunter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik