Nagyvilág

Brexit-ellenes rekord – a kutyát sem érdekli?

A brit kormány nem tervezi a Brexit leállítását.

A brit kormány nem vonja vissza a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntést, noha kedd estig csaknem 5,8 millióan írták alá a hivatalos petíciós honlapon ezt a felhívást. Azt követelik, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A szavazásra jogosult felnőtt britek 11 százaléka írta alá eddig a felhívást. Ez rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében, ráadásul az aláírások száma óránként továbbra is több ezerrel nő.

A brit Brexit-ügyi minisztérium tudatta, a kormány nem hátrál meg, mert tiszteletben akarja tartani a brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás eredményét.

A kormány elismeri, hogy a Brexit eltörlését követelők száma jelentős, de úgy véli, a 2016-os népszavazáson 17,4 millióan szavaztak a kilépésre és ez a legnagyobb demokratikus felhatalmazás, amit brit kormány valaha is kapott.

A 2017-es parlamenti választáson a szavazók több mint 80 százaléka olyan pártokra voksolt – beleértve az ellenzéket -, amelyek választási programjában szerepelt a kötelezettségvállalás az EU-tagságról tartott referendum tiszteletben tartására.

Közleménye szerint a brit kormány tartja magát e kötelezettségvállaláshoz. A kilépésről hozott döntés visszavonása ugyanis a brit népnek tett ígéret megszegése lenne, amely helyrehozhatatlan károkat okozna a közbizalomban. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Ajánlott videó

Olvasói sztorik