Nagyvilág

Házkutatás Bécsben az új-zélandi terrortámadás miatt

Egy osztrák szélsőjobboldali pénzt kapott a merénylőtől.

Házkutatást tartottak a christchurchi mecsetekben elkövetett merénylettel kapcsolatban egy osztrák szélsőjobboldali férfi bécsi lakásában – közölte kedden az osztrák ügyészség.

A 30 éves Martin Sellner, az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) társalapítója bécsi otthonában tartottak házkutatást „terrorszervezethez tartozás” gyanúja ügyében folytatott vizsgálat keretében – jelentette be a grazi ügyészség.

Az aktivista beismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós (474 ezer forint) adományt kapott Brenton Tarranttől, a március 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetében 50 hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól.

A keddre virradó éjszaka közzétett videóban Martin Sellner az állította, hogy „semmilyen kapcsolatban” sem állt Tarranttel, csak annyit ismert el, hogy rövid köszönő emailt küldött neki.

Sebastian Kurz kancellár kedden szorgalmazta, hogy „a christchurchi merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul és minden elnézés nélkül tárjanak fel”.

A belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy közép-európai és balkáni körútja során Tarrant Ausztriában is járt. Sajtóértesülések szerint valószínűleg november 26-án érkezett Bécsbe, és állítólag Karintiába, Salzburgba és Innsbruckba is elutazott.

A házkutatás során lefoglalták Martin Sellner számítógépét és telefonját is.

Az aktivista ellen, akit kitiltottak Nagy-Britanniából, tavaly az IBÖ tizenhat másik tagjával együtt eljárás folyt „bűnszervezet létrehozása” és „fajgyűlölő ideológia terjesztése” miatt, de júliusban felmentették. (MTI, fotó: Europress – PAUL ZINKEN/dpa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik