Nagyvilág

CDU-s szemmel is kétséges Merkel jövője

A szászországi kampánystratéga nem fogadna rá, hogy a kancellár kitölti hivatali idejét.

A Magyar Hírlapnak Werner J. Patzelt, a CDU szászországi kampánystratégája azt mondta „majdnem tragédia” az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusa, mert fontos, hogy a nem baloldali európai pártok ne hagyják magukat megosztani.

A CDU-t össztűz alatt tartja a média,

amely szerint a Fidesz szélsőjobboldali, fenyegeti a demokráciát. A pártban is vannak, akik a szakítás hívei, de zárt ajtók mögött jobb a helyzet. Mert

a CDU nagy része jó viszonyra törekszik a magyar kormánnyal.

A politikatudományok drezdai professzora szerint egy középpártot nehéz egyben tartani, ha azt sulykolják, hogy szélsőjobboldali, ami nem centrista.

Reméli, az EP-választás után rendeződik a kapcsolat, kompromisszum születik a Néppártban a migrációs politikáról.

Nyugat-Európában súlyos a helyzet, a CDU-nak is le kell számolnia az illúzióval, hogy következmények nélkül nyithat a  baloldal felé, hiszen a jobboldali szavazóknak már ott van az Alternatíva Németországnak (AfD) is.

Az, hogy Angela Merkelt a párt élén Annegret Kramp-Karrenbauer váltotta reményt ad a párt konzervatív oldalának, hogy

hamarosan visszatér a régi jó CDU.

Szászországban a párt helyi vezetése már próbálja megszólítani azokat, akik csalódtak és az AfD felé fordultak. Szerinte Horst Seehofer belügyminiszter is azért bukott el a kancellár ellen, mert csak ultimátumokat adott, de nem váltotta be fenyegetéseit.

A professzor nem fogadna arra, hogy Angela Merkel kitölti hivatali idejét. Nem lepné meg, ha a szociáldemokraták az EP-választás után elhagynák a koalíciót, ráadásul egyre több a politikai vita a kancellár és Kramp-Karrenbauer között az Európa-politika, a migráció és a védelmi költségvetés miatt, amiből

könnyen kialakulhat egy politikai vihar.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik