Nagyvilág

Legyőzték az Iszlám Államot, a kalifátusnak vége

Az Egyesült Államok legfőbb szíriai szövetségese, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szombaton reggel bejelentette, hogy az Iszlám Állam az utolsó területét is elvesztette az országban, a kalifátusnak ezzel vége, írja a BBC.

Az SDF szóvivője arról beszélt, az ISIS száz százalékos területi veszteséget szenvedett. Ezt pénteken este már Donald Trump amerikai elnök is közölte.

A terrorszervezet évekkel ezelőtt 88 ezer négyzetkilométernyi terület felett szerzett hatalmat Szíriában és Irakban, de mostanra semmije nem maradt.

Az Egyesült Államok támogatását élvező kurd vezetésű milíciaszövetség február elején indította meg offenzíváját Baghúz ellen. A támadásokat rendszeresen le kellett állítani a polgári személyek evakuálása miatt.

Az iraki határ közelében fekvő Baghúz maroknyi faluból, tanyából és termőföldekből áll, és ez volt az utolsó lakott enklávé, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Baghúz felszabadítását egy ideje mérföldkőként tartják számon a szélsőségesek elleni harcban, ám a terrorszervezet várhatóan akkor is fenyegetést jelent majd, ha a kalifátusa elveszíti minden területét, mert továbbra is lehetnek alvó sejtjei, merényleteket követhet el, és maradhatnak még fegyveresek a gyéren lakott sivatagos vidéken rejtőzködve.

Újraszervezheti seregét az Iszlám Állam túlélőművésze
Csak egy hajszálon múlt januárban a rettegett terrorvezér, Abu Bakr al-Bagdadi túlélése. Nem a CIA vagy egy másik titkosszolgálat talált rá, a saját fegyveresei törtek az életére.

Kiemelt kép: Europress/Giuseppe Cacace/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik