Nagyvilág

Több száz holttest maradt az utakon az Idai ciklon pusztítása után

Szemtanúk szerint 3-400 holttest hever a mozambiki utakon, azután, hogy az Idai ciklon pusztított az országban. Egy helyi szerint az árvíz egész falvakat nyelt el és valóságos „óceán” keletkezett.

A hivatalos adatok szerint Mozambikban 242-en haltak meg, ugyanakkor Filipe Nyusi elnök szerint a halálos áldozatok száma elérheti az 1000-et is – írja a BBC.

A ciklon Zimbabwéban is pusztított, ahol két napos gyászt rendeltek el a 139 zimbabwei halálos áldozat emlékére – számolt be az MTI.

Az Idai ciklon az egyik legsúlyosabb vihar volt, amely valaha lecsapott a déli féltekére, múlt péntektől vasárnapig pusztított Zimbabwéban. A viharos szél és a heves esőzések következtében rengeteg lakóház víz alá került, több ezren váltak földönfutóvá. A hatóságok több mint 150 embert tartanak nyilván eltűntként.

Az ítéletidő óriási károkat okozott az infrastruktúrában, számos út használhatatlanná vált, és több híd is összeomlott. A legnagyobb pusztítást a ciklon Chimanimani nevű körzetben végezte, ennek a területnek mintegy 90 százaléka romokban hever.

Még tart a túlélők utáni kutatás. Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ pénzügyi segítséget nyújt az érintett közösségeknek.

Kiemelt kép: Europress/ADRIEN BARBIER/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik