Nagyvilág

Észak-Korea visszahívja képviselőit a Korea-közi összekötő irodából

Észak-Korea visszahívja képviselőit a Keszongban lévő Korea-közi összekötő irodából – közölte pénteken a dél-koreai egyesítési minisztérium.

A tájékoztatás szerint péntek reggel az észak-koreai képviselők azt közölték dél-koreai kollégáikkal, utasítást kaptak országuk vezetésétől arra, hogy a továbbiakban ne vegyenek részt az iroda munkájában, ahol rendszeresen, napi szinten tárgyalásokat folytattak a dél-koreai féllel. Hozzátették, számukra nincs jelentősége annak, hogy a dél-koreai tisztviselők maradnak vagy távoznak az irodából.

A szöuli tárca képviselője sajnálatát fejezte ki az észak-koreai döntés miatt. Hozzátette: embereik a hétvégén az irodában maradnak, amelynek tevékenysége normális mederben folyik majd tovább.

A határ északi oldalán, a kommunista ország déli részén fekvő Keszongban volt az az ipari komplexum, ahol a két Korea gazdasági együttműködést folytatott, de Szöul ezt 2016 februárjában bezárta, miután Észak végrehajtott egy negyedik kísérleti atomrobbantást is.

Az összekötő iroda létrehozásáról Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető állapodott meg első, tavaly áprilisi csúcstalálkozóján. Az irodát, ahol húsz-húsz ember dolgozott rendszeresen, 2018. augusztus 15-én nyitották meg. Megnyitását szakértők úgy értékelték, hogy az első lépés Szöul és Phenjan közötti diplomáciai képviseletek megteremtéséhez.

Dél-koreai vélemény szerint Phenjan mostani döntésének hátterében az állhat, hogy elégedetlen azzal a közvetítői szereppel, amelyet Dél-Korea játszik Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti párbeszédben. Az idén február 27-én és 28-án tartott észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó megállapodás nélkül ért véget.

(MTI)

Kiemelt kép: az összekötő iroda megnyitása 2018. szeptemberben, Europress/KOREA POOL/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik