Nagyvilág

Az Európai Bizottság nem akarja júniusig halasztani a brexitet

Hiába szeretné Theresa May brit miniszterelnök, hogy június 30-ig halasszák el a brexitet, az Európai Bizottság ebbe nem megy bele.

Az FAZ úgy tudja, hogy a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdán telefonon beszélt May-jel és azt mondta neki, hogy legfeljebb május 23-ig, azaz az európai parlamenti választás első napjáig lehet majd eltolni a britek kilépését az Európai Unióból.

Amint arról szerdán beszámoltunk, May szerdán hivatalosan is kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének elhalasztását június 30-áig.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által közzétett, Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének címzett levelében közli: jóllehet bízik abban, hogy a londoni parlament ratifikálja a brexit feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer is – jelenlegi formájában múlt kedden – nagy többséggel elvetett megállapodást, erre azonban a kilépés márciusi 29-i határidejéig már nincs lehetőség.

A franciák sem támogatják a halasztást. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerdán azt mondta, Franciaország ellenezni fogja a brexit elhalasztását június 30-áig, ha Theresa May azt nem indokolja egy hiteles stratégiával.

Egy olyan helyzet, amelyben Theresa May nem képes az Európai Tanácsnak bemutatni kielégítő garanciákat egy hiteles stratégiáról, a halasztási kérelem elutasításához és a megállapodás nélküli kilépés előnyben részesítéséhez fog vezetni.

Kiemelt kép: Europress/FREDERICK FLORIN/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik