Nagyvilág

Lövöldözés volt egy villamoson Hollandiában

Cikkünket frissítjük.

Egy ember meghalt, többen megsérültek, miután egy férfi tüzet nyitott egy villamoson a hollandiai Utrecht városában, írja a BBC rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A holland rendőrség kora délután a Twitter-oldalán tett közzé egy fotót a feltételezett elkövetőről. A gyanúsított a török származású, 37 éves Gökman Tanis, aki jelenleg szökésben van.

Egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak – mondta el Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője. Aalbersberg szerint rengeteg a bizonytalanság az eset körül, és a helyi hatóságok a tények megállapításán dolgoznak.

A repterek és a kormányzati épületek biztonságát megerősítették, és azt javasolták a helyi oktatási intézményeknek, hogy zárjanak be. A 350 ezres lélekszámú város lakóit felszólították, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A legfrissebb híradások szerint több helyszínen is lövöldözés volt Utrechtben.

A holland rendőrség azt közölte, a lövöldözés akár terrortámadás is lehetett. A kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze.

A lövöldözés helyi idő szerint háromnegyed 11 körül történt.

Hollandiában eddig ritkán fordultak elő hasonló támadások. Tavaly augusztusban egy németországi illetőségű, 19 éves afgán férfi két amerikai turistát késelt meg az amszterdami központi pályaudvaron. Szeptemberben a hatóságok hét embert vettek őrizetbe, akik állítólag nagyobb merényletre készültek az országban.

Kiemelt kép: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik