Nagyvilág

Nem szavazhat ugyanarról brexit-megállapodásról a brit alsóház

A londoni alsóház elnökének hétfői határozata szerint a kormány nem terjesztheti újból a ház elé a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodást ugyanabban vagy jórészt ugyanabban a formájában, amelyet a képviselők a múlt héten nagy többséggel már elutasítottak.

Theresa May miniszterelnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy a Brexit-megállapodásról az alsóház még az e hét második felében esedékes EU-csúcstalálkozó előtt ismét szavazhat.

May kezdeményezte azt is – és ezt az alsóház múlt csütörtökön jóváhagyta -, hogy London kérhesse a kilépés jövő pénteki határidejének meghosszabbítását az EU-tól.

A kormányfő szerint azonban a Brexit halasztásának időtartama függ attól is, hogy a képviselők elfogadják-e a kilépési megállapodást, mert ha nem, az a kormány terveiben szereplő három hónapnál jóval hosszabb halasztást tenne szükségessé.

John Bercow, az alsóház elnöke hétfőn ismertetett végzésében viszont közölte: ugyanabban a parlamenti ülésszakban ugyanarról vagy jórészt ugyanarról az indítványról a képviselők nem szavazhatnak kétszer.

Brexit-halasztás: önmaguk után Európát is megbéníthatják a britek
A londoni parlament csütörtök este előbb elutasította a második brexit-referendumot, ezután majdnem lerombolta a hatalommegosztáson alapuló brit demokráciát, és végül kezdeményezte, hogy halasszák el a brexit, azaz az EU-ból való kilépés határidejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik