Nagyvilág

Brexit: Már Theresa May szerint is elmaradhat

A brit kormányfő szerint megállapodás nélkül talán soha nem lesz brexit.

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás elfogadása nélkül Nagy-Britannia talán soha nem lép ki az Európai Unióból.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője vasárnap azt jósolta, az eddig kétszer is nagy többséggel elutasított Brexit-megállapodást az alsóház a jövő hétre tervezett harmadik szavazáson is elutasítja. A Sky News hírtévének Corbyn azt mondta, ebben az esetben a Labour bizalmatlansági indítvány nyújt be a kormány ellen.

A konzervatív kormányfő a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lapnak írt cikkében „tisztességes kompromisszumra” kérte a brit képviselőket. Theresa May szerint ugyanis ha a parlament a jövő heti EU-csúcsig nem tudja elfogadni a Brexit-egyezményt, Nagy-Britannia hosszú hónapokig nem tudna kilépni az EU-ból, „ha valaha is egyáltalán kilépne”.

A brit pénzügyminiszter szerint a kormány csak akkor terjeszti újra az alsóház elé szavazásra jövő héten a Brexit-megállapodást, ha biztos abban, hogy az egyezmény elfogadásához megvan a többség. Philip Hammond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában ugyanakkor elismerte,

még nem tartunk itt.

A konzervatív kormány kezdeményezi az EU-nál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását, amit az alsóház támogatott. A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de a halasztás akkor reális, ha az alsóház március 20-áig – a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig – elfogadja a Brexit-megállapodást. (mti)

Brexit-halasztás: önmaguk után Európát is megbéníthatják a britek
A londoni parlament csütörtök este előbb elutasította a második brexit-referendumot, ezután majdnem lerombolta a hatalommegosztáson alapuló brit demokráciát, és végül kezdeményezte, hogy halasszák el a brexit, azaz az EU-ból való kilépés határidejét.

 

Kiemelt kép: MTI/AP/Brit parlament/Mark Duffy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik