Nagyvilág

Terrortámadás: módosítani fogják a fegyvertartási törvényt Új-Zélandon

Átalakított félautomata fegyvert használtak a mecsetek elleni véres támadáshoz a gyanúsítottak – közölte szombaton Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

Ardern sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is 29 sebesültet ápolnak kórházban, tizenegyen közülük válságos állapotban vannak.

A két christchurchi mecset elleni pénteki támadás során, amelynek a fő gyanúsítottja, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, 49 ember meghalt, 48 másik pedig megsebesült.

A kormányfő korábban bejelentette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, arra utalva, hogy az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye.

Mike Bush rendőrfelügyelő egy másik sajtóértekezleten közölte, hogy elsődleges feladatának tekinti a közbiztonság szavatolását Új-Zéland-szerte, valamint az áldozatok és az érintett rendőrségi személyzet támogatását.

A hírszerzés hiányosságainak feltárása szintén elsődlegesen fontos

– tette hozzá Bush.

A rendőrfelügyelő nagyra értékelte az emberek, a rendőrök és a mentők bátorságát. Hozzátette, hogy a gyanúsítottat az első telefonos riasztás után 36 perccel elfogták.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek.

A muzulmán közösség elleni támadás ellenünk, Christchurch és Új-Zéland ellen irányuló támadás

– mondta.

Kiemelt kép: Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjének autójában lévő fegyverekről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál. (MTI/AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik