Nagyvilág

Tusk: nyitottnak kell lenni a Brexit határidő hosszú kiterjesztésére

Nyitottnak kell lenniük a bennmaradó tagállamoknak arra, hogy hosszabb időre elhalasszák az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának (Brexit) határidejét, amennyiben London ezt szükségesnek találja stratégiája újragondolása érdekében – írta az Európai Tanács elnöke csütörtökön a Twitteren.


Donald Tusk jelezte: kérni fogja a huszonheteket, hogy legyenek nyitottak a határidő jelentős meghosszabbítására, ha a szigetország szerint ez szükséges a Brexit-stratégia újragondolása, a belpolitikai konszenzusépítés érdekében.

Eközben Danuta Hübner, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke arról számolt be, hogy brit kérelem esetén az EU nagy valószínűséggel jóváhagyja majd a hosszabbítást, de a kiválási szerződés módosítása vagy a jövőbeli viszonyrendszerről szóló tárgyalások megkezdése ezen időszak alatt nem lehetséges.

Kiemelt kép: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) és Theresa May brit miniszterelnök az uniós tagországok vezetőinek brüsszeli csúcsértekezletén 2018. november 25-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik