Nagyvilág

Gyermekével robbantotta fel magát egy nő

A rendőrök az észak-szumátrai Sibologában át akarták kutatni az iszlamista hátterű asszony házát.

Rendőrségi akció közben robbantotta fel magát egy nő az észak-szumátrai Sibologában. Meghalt az asszony gyermeke is. Az indonéz rendőrség órákon át tárgyalt a nővel, aki egy házi készítésű pokolgépet is dobott rájuk, megsebesítve egy rendőrt.

A robbanás akkor következett be, amikor a rendőrök be akartak menni a házba. A tűzszerészek elkezdték a romok átvizsgálását.

A rendőrség szóvivője szerint korábban a hatóságok letartóztattak egy Abu Hamza álnéven tevékenykedő férfit, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam terroristaszervezettel rokonszenvező csoport tagja. Az ő házát vették körbe és a feltételezések szerint az ő felesége volt az öngyilkos merénylő.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa. 1949-ben elnyert függetlensége óta harcol a szélsőségesek ellen. Suharto tábornok 32 éven át tartó elnöksége idején igyekeztek  megsemmisíteni a Darul Islam nevű dzsihadista csoportot, az al-Kaidának hűséget esküdött Jemaah Islamiyah elődjét.

A csoport tagjai közül később sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz is.  Suharto 1998-as bukása után az indonéz radikálisok, akik közül korábban sokan Afganisztánban is harcoltak, több fegyveres csoportot alapítottak. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik