Nagyvilág

A fideszes EP-képviselők megszavazták a közös uniós határvédelem szigorítását, hiába kampányol ez ellen a kormány

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament a vízuminformációs rendszer (VIS) reformját. Az EP sajtóközleménye szerint erre azért volt szükség, mert így „Európa hatékonyabban tud majd válaszolni a biztonsági és migrációs kihívásokra”.

A VIS egy, a hatóságok által használt uniós adatbázis, amelyet olyan nem uniós polgárok ellenőrzése során alkalmaznak, akiknek vízumra van szükségük a schengeni övezetbe utazáshoz. A rendszer reformja a közelmúltban jelentkező biztonsági és migrációs feladatok miatt vált szükségessé.

A képviselők szerint a reformnak az alábbi területekre kellene kiterjednie:

  • kötelező biztonsági ellenőrzés az Unió összes adatbázisában a többféle személyazonosságot használó jelentkezők, a biztonsági kockázatot jelentő személyek, vagy olyan egyének kiszűrésére, akikkel kapcsolatban felmerül az illegális bevándorlás gyanúja;
  • a biztonsági rések bezárása céljából a hosszú távú tartózkodásra feljogosító vízumokat, köztük az úgynevezett aranyvízumokat, és a tartózkodási engedélyeket is fel kell venni az adatbázisba;
  • 12-ről 6 évre kell csökkenteni az ujjlenyomatvétel és a portréfénykép-készítés alsó korhatárát az elveszett gyerekek beazonosítása és a családi kapcsolatok feltérképezése céljából. Az ujjlenyomatokat 70 év felett nem kellene levenni;
    jobb hozzáférést kell biztosítani a VIS adatbázishoz az Europol és a rendvédelmi szervek számára a bűncselekmények áldozatainak beazonosítása, vagy súlyos
  • bűncselekményeket vagy terrorizmust érintő felderítőmunka céljából.

Carlos Coehlo néppárti jelentéstevő elmondása szerint a szigorításnak köszönhetően „a biztonsági ellenőrzés egységes lesz az egész kontinensen, jobban együtt tudnak majd működni egymással a konzulátusok, határőrök és rendőrök. Hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésünkre a visszaküldésre.

Megelőzzük a gyermekkereskedelmet és jobban beazonosíthatjuk a bűnözőket és a terroristákat.

A Parlament 522 szavazattal, 122 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett fogadta el álláspontját a vízuminformációs rendszer reformjáról. A Parlament és a tagállamok szakminisztereiből álló Tanács tárgyalóinak a jogszabály végső formájáról még ezután kell megállapodásra jutni.

A magyar EP-képviselők közül egyedül az LMP-s Meszerics Tamás nem nyomott igent, hanem tartózkodott.

A fideszes EP-képviselők igent nyomtak, ami azért érdekes, mert a kormány eközben minden lehetséges fórumon azt terjeszti Magyarországon, hogy az EU a közös határvédelem leple alatt igazándiból gyengíteni akarja a határok védelmét, hogy ezzel elősegítse az illegális bevándorlást.

A vízuminformációs rendszer 2011 óta segíti a határvédelmi, vízumügyi, menedékügyi és migrációs hatóságokat a schengeni övezetbe tartó, nem uniós, vízumköteles egyének ellenőrzésében. A tagállamok évente mintegy 18 millió rövid távú vízumkérvényt dolgoznak fel. 2018 augusztusáig a rendszeren több mint 60 millió vízumkérelem és 40 millió ujjlenyomat futott át.

Kiemelt kép: FREDERICK FLORIN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik