Nagyvilág

Oroszországban a szabad internetért tüntettek

Több városban tiltakoztak a törvénytervezet ellen, amely alapján Oroszországot lekapcsolhatnák a világhálóról válság esetén.

Az Oroszország Libertariánus Pártja (LPR) által szervezett moszkvai megmozduláson résztvevők száma különböző források szerint 6500 és 15 ezer között volt.

Az internet szabadságáért tüntetnek Moszkvában. A felirat jelentése: az internet az egyetlen esélyünk. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Egy civil szerint szerint a rendőrség őrizetbe vette a tüntetést előkészítő 16 aktivistát, majd a tiltakozás után pedig még további 13 embert. A rendőrség ezzel szemben egyáltalán nem számolt be őrizetbe vételekről.

„Putyin hazudik”


Az internet szabadságáért tüntetnek Moszkvában. A felirat jelentése: Putyin hazudik. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

A fővárosi tüntetők a Szaharov sugárúton gyűltek össze, a rendőrség elkerítette a környéket. A szervezők beszédeket mondtak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint például

el a kezekkel az internettől.

A moszkvaihoz hasonló megmozdulásokat tartottak Voronyezsben és a távol-keleti Habarovszkban is. Szentpéterváron egy maréknyi aktivista vonult az utcára, de ezt a megmozdulást a hatóságok nem engedélyezték – írja az MTI.

Az orosz parlament szerdán tárgyalja második olvasatban azt a törvénytervezetet, amely szigorúbb internetszabályozást irányoz elő azért, hogy – törvényhozók indoklása szerint – megakadályozza a beavatkozást külföldről. Az országot lekapcsolhatnák a globális internethálózatról válsághelyzetekben, vagy egy kibertámadásnál.

Egyes orosz médiumok egy „online vasfüggönyhöz” hasonlítják a javaslatot, amit bírálói szerint az eltérő vélemények elhallgattatására használhatnak fel.

Kiemelt kép: MTI / EPA / Makszim Sipenkov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik