Nagyvilág

Tavaly legalább 1106 gyerek halt meg Szíriában

A tavalyi év volt a legvéresebb a gyerekek számára a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta, több mint ezren vesztették életüket – közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A világszervezet megerősített adatai szerint 1106 gyerek halt meg tavaly Szíriában, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

Manapság van egy tévhit arról, hogy a konfliktus Szíriában már a vége felé jár, pedig nem. A gyerekek az ország különböző részein ugyanakkora veszélynek vannak kitéve, mint bármikor a nyolc éve tartó konfliktus során.

A legtöbb halálesetet és sebesülést a fel nem robbant lőszerek okozták. Az UNICEF adatai szerint 434-en haltak vagy sebesültek meg ilyen incidensekben.

Becslések szerint félmillió ember halt meg a szíriai polgárháborúban, és mintegy 5,6 millió szíriai menekült el a közel-keleti országból, és 6,6 millióan váltak belső menekültté.

Törökország és Oroszország tavaly szeptemberben állapodott meg egy biztonsági övezet létrehozásáról az észak-keleti Idlíb tartományban, megakadályozván egy offenzívát a szíriai hadsereg részéről a provinciát ellenőrzésük alatt tartó iszlamista fegyveresek ellen.

Henrietta Fore ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a fokozódó erőszakra a tartományban, közölvén, hogy az utóbbi hetekben legalább 59 gyerek haláláról érkeztek jelentések.

Az UNICEF emlékezteti a konfliktusban érintett feleket és a nemzetközi közösséget, hogy a gyerekek szenvedtek a legtöbbet, és nekik van a legtöbb veszítenivalójuk. Minden nap, amely konfliktusban telik el, az egy újabb nap, amit elloptak gyerekkorukból

– hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Január óta mintegy 60 gyerek halt meg az északkelet-szíriai, kurd ellenőrzésű al-Hol menekülttáborba vezető úton. A tábor mintegy 65 ezer, főként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elől menekülő embernek nyújt menedéket.

Az utóbbi hetekben több ezren érkeztek a menekülttáborba, miközben a terrorszervezet utolsó szíriai zárványa ellen folynak a harcok az ország délkeleti részén. A halálesetek fő okaiként a kihűlést, a tüdőgyulladást, a kiszáradást, illetve az alultápláltságból eredő komplikációkat nevezte meg az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala.

(MTI, kiemelt kép: Europress /  Bulent Kilic / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik