Nagyvilág

Manfred Weber Budapestre jön Orbánnal tárgyalni

A jövő héten Budapestre látogat Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és vezető jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. A politikus a német Welt am Sonntag lapnak nyilatkozott a magyarországi tárgyalásról.

A következő néhány napban személyesen fogok beszélni Orbán Viktorral Budapesten, hogy megértessem vele: jelenleg jó úton halad afelé, hogy távozzon az Európai Néppártból.

Weber közölte azt is, hogy a konfliktus nem egy kelet-nyugati nézeteltérés a migráció miatt, hanem az EU és az EPP értékeiről szól.

Manfred Weber és az Európai Néppárt a héten három feltétel teljesüléséhez kötötte a Fidesz további néppárti tagságát. Ezek: be kell fejezni az EU-ellenes kormányzati megnyilatkozásokat és el kell távolítani az utcáról a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt ábrázoló plakátokat; bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól és Junckertől; megfelelő jogi megoldást kell találni a CEU magyarországi működésének a biztosítására.

A német lap egyébként azzal a felvezetéssel közli a hírt, hogy Weber a békülés szándékával megy Budapestre, mert szeretné megakadályozni a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

A Die Welt szombati beszámolója szerint Manfred Weber az ügyben levelet írt az EPP elnökének, Joseph Daulnak, és ebben a nem nyilvános dokumentumban másként fogalmazott, mint a Bildnek adott interjúban.

A CEU-val kapcsolatban “egyáltalán nincs szó” amerikai akkreditációval rendelkező képzésről és diplomákról, hanem az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről. A német napilap értesülése szerint az EPP elnökének írt levélben bocsánatkérésről sincs szó, hanem csupán arról, hogy a tagpártok elvárják Orbán Viktorról, hogy elismerje, ártott az EPP-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik