Nagyvilág

Másfél év alatt 14 ezer rabot engedtek ki hamarabb Romániában

Valósággal menekülnek a korszerűsített ítéletvégrehajtó intézményektől a romániai elítéltek, akik büntetésük lerövidítésének reményében az egészségtelen és zsúfolt börtönöket részesítik előnyben – írta pénteken az Adevarul hírportál. A „börtönturizmusnak” nevezett jelenséget az elítéltek idő előtti szabadulását lehetővé tevő törvény „perverz”” következményeként mutatja be a lap.

A 2017-ben hatályba lépett jogszabállyal ugyanis Románia az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalása nyomán igyekezett kárpótlási rendszert kidolgozni az emberi jogaik megsértésére panaszkodó elítéltek számára. A Maszol.ro fordítása szerint mostanra valóságos üzletté vált az elítéltek számára az, hogy lemondanak az emberi jogaikról a büntetésük lerövidítése érdekében.

A rabok mindent elkövetnek, hogy a korszerű aradi, giurgiui, bákói vagy a szamosújvári celláikból a túlzsúfolt börtönökbe helyezzék át őket. A törvény elvileg nem teszi azt lehetővé, hogy a rabok maguk válasszák meg a börtönt, de nem telt el sok idő, amíg megtalálták a jogi kiskaput az előírások megkerülésére.

A megoldás az, hogy mondvacsinált pereket indítanak azokban az országrészekben, ahol bíróságra kell járniuk. Ezzel magyarázható, hogy a giurgiui börtön 81 százalékos helykihasználtsággal működik, vagyis 281 elítélt számára lenne még helye, miközben már 1200 rabjuk kérte onnan az áthelyezését. Hasonló helyzetben van a norvég alapból felújított, 87 százalékos kihasználtságú aradi börtön is, ahonnan 1800 rab menekült el, olyan helyekre, mint a normális befogadó képességét 27 százalékkal túllépő craiovai börtön.

Az Adevarul szerint a törvény hatályba lépése óta eltelt másfél évben 14 ezer rab szabadult idő előtt a börtönből. Az más kérdés, hogy közülük 900 ember már vissza is került. A törvény minden elítéltnek hat nappal rövidíti le a büntetését minden olyan hónapért, amelyet olyan közös cellában töltött, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. Ez azt jelenti, hogy egy évnyi kényelmetlenségért 72 nap „kedvezményhez” lehet hozzájutni. Ami azért nem rossz.

Meg kell jegyezni, hogy azoknak a raboknak is lerövidítik a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik