Nagyvilág

Katedrálist kap az orosz hadsereg, náci fegyverekből lesz a lépcsője

Több mint húsz tonna lesz a harangegyüttes összsúlya az orosz fegyveres erők Moszkvához közeli Kubinkában épülő főtemplomában – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A templomot a hitleri Németország felett avatott győzelem 75. évfordulóján, 2020. május 9-én tervezik felszentelni a kubinkai Patriot parkban. Az elképzelés szerint az épület egyszerre lesz vallási, oktatási és módszertani központ a katonák, a tábori lelkészek és a civilek számára egyaránt.

Ebben a cikkben a katedrális makettje és látványterve is megcsodálható.

A védelmi tárca csütörtökön közölte, hogy a templom legnagyobb harangja 8,5 tonnás lesz. A második világháborús győzelem motívumaival díszített, összesen 18 harangot a voronyezsi Anyiszimov öntödében készítik el.

A templom felépítésének tervét a moszkvai katonai tárca vezetője, Szergej Sojgu hadseregtábornok tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra. Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője december végén közölte, hogy

a szentély építéséhez fel fogják használni a Wehrmachttól zsákmányolt és mai napig raktározott fegyvereket is.

A régi ellenségek fegyvereinek és lőszereinek beolvasztott fémét egyebek között a templom lépcsőjének kialakításához fogják felhasználni. Konasenkov elmondta, hogy az orosz haderő még az első világháborúban zsákmányolt harci eszközöket is tárol.

Az orosz fegyveres erők egyébként tavaly augusztusban tartottak első ízben gyakorlatot a csapatok erkölcsi és pszichológiai készenlétének biztosítása terén, a hadsereg és a hadiflotta tábori lelkészeinek részvételével. Sojgu szerint a személyi állomány körében végzett lelki és felvilágosító tevékenységben felbecsülhetetlen szerepük van a katonaság ortodox templomainak.

Kiemelt kép: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik