Nagyvilág

Börtönbe került a néhai üzbég elnök elítélt lánya

Börtönbe került Gulnara Karimova, Iszlam Karimov néhai üzbég elnök adócsalás, sikkasztás és zsarolás miatt elítélt lánya, mert a bíróság szerint megsértette házi őrizetének feltételeit – közölte a taskenti ügyészség szerda hajnalban.

Karimova évekkel ezelőtt összeütközésbe került az apjával, aki 2016-ban bekövetkezett haláláig, 27 éven át vezette Üzbegisztánt. Gulnara Karimova 2014-ben teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, és az ügyészség 2017-ben tudatta, hogy az üzletasszony, aki popdalokat is énekelt, két évvel korábban öt év felfüggesztett büntetést kapott, ami Üzbegisztánban házi őrizetet jelent.

Karimova egy ideig komoly politikai tényezőnek számított hazájában. Spanyol nagykövetként is dolgozott, de jöttek a vesztegetési és pénzmosási vádak, 2014-ben pedig kiesett a pikszisből. 1 milliárd dollár körüli ingatlanok és ingóságok kötődnek a nő nevéhez Nagy-Britanniától Máltán át az Arab Emírségekig, ezeket befagyasztották. A sok pénzt amúgy részben telekomcégek zsarolásával szedte össze a saját korábbi férjét is kicsináló, hazájában közutálatnak örvendő nő.

Az ügyészség szerint Karimova rendszeresen megsértette a házi őrizet feltételeit, amelyek értelmében nem hagyhatta el az otthonát, és nem használhatott sem internetet, sem telefont.

Svájci ügyvédje a Twitteren azt írta, hogy Gulnara Karimovát erőszakkal elhurcolták taskenti lakásából, és ismeretlen helyre vitték. A hatóságok szerint büntetése hátralévő részét börtönben kell letöltenie. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik