Nagyvilág

Manfred Weber bekeményített, feltételeket szab Orbánnak

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Európai Unió elleni kampányát – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről.

Weber a lap szerdai számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Ezek a következők:

  1. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”
  2. bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól
  3. biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten

Manfred Weber kiemelte, hogy még ebben a hónapban világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek, és Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között.

Mint mondta, tesz „egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben”, de a kereszténydemokrácia értékei „nem képezhetik alku tárgyát”.

Hangsúlyozta, hogy a demokratikus elvek és a politikai stílus döntő fontosságú kérdéseiről van szó. Orbán Viktornak változtatnia kell álláspontján és ki kell fejeznie „az EPP iránti megbecsülését” – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az interjúban az előzetesen ismertetett részletekről a Stern című hírmagazin hírportálján közölt összeállítás szerint.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) egykori elnöke, Helmut Kohl néhai német kancellár életművéről szólva leszögezte:

Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét.

Helmut Kohl nem a „félelemkeltés politikai stílusát” követte, és „egyetlen központi értéket sem adott volna fel” – jelentette ki az EPP csúcsjelöltje.

Hangsúlyozta, hogy a demokratikus elvek és a politikai stílus döntő fontosságú kérdéseiről van szó. Orbán Viktornak változtatnia kell álláspontján és ki kell fejeznie „az EPP iránti megbecsülését” – mondta Manfred Weber.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke kedden a ZDF német országos köztelevíziónak megerősítette korábban ismertetett álláspontját, miszerint a Fidesznek nincs helye az EPP tagjainak sorában.

„Ami sok, az sok” – fogalmazott a luxemburgi konzervatív politikus, kiemelve, hogy „aki európai ügyekben belpolitikai okok miatt hazudik, annak fel kell tennie magának a kérdést, hogy szeretne-e továbbra is az EPP-s klub tagja lenni”.

Aki ilyet tesz, az nem tartozik többé ebbe a klubba,

fejtette ki Jean-Claude Juncker.

Mint mondta, már hónapok óta jelezte, hogy az EP-választáson az EPP „legnagyobb problémája” Orbán Viktor lesz.

Az EPP ugyan köthet kompromisszumokat a Fidesz tagságának ügyében, de ez „nem növelné választási esélyeit” – jegyezte meg Jean-Claude Juncker.

Az osztrákok is Weber mellett

Támogatásáról biztosította a Manfred Weber által ismertetett feltételeket  a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP). Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy – mint fogalmaztak – teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat. „Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek” – utalt rá  a három osztrák néppárti politikus.

„Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog” – idézte az APA  Sebastian Kurz kancellárt.

„Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal  politizáljon” – hangoztatta az APA szerint Ottmar Karas.  „Amennyiben ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást” – fűzte hozzá.

Közben egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek a belga Humanista Demokratikus Centrum (CDH) vezetői, egyikük bejelentette, hogy kilépnek az Európai Néppártból (EPP), amennyiben nem zárják ki a Fideszt a március 20-i politikai közgyűlésen – írja az MTI a helyi sajtó alapján.

A vallon konzervatív párt egyike a Fidesz kizárását kezdeményező tizenkét nemzeti tagpártnak. Joelle Milquet, a CDH brüsszeli listavezetője leszögezte, hogy ki fognak lépni az EPP-ből, ha a magyar kormánypárt továbbra is bennmaradhat.

Ezzel szemben Benoit Lutgen európai parlamenti listavezető úgy nyilatkozott, hogy Orbánnak kell távoznia, s nem a CDH-nak, mert a Fidesznek nem a jobbközép erőket összefogó Európai Néppártban van a helye, nekik viszont igen.

Maxime Prévot pártelnök pedig arról számolt be, hogy a CDH partnereivel és szövetségeseivel együtt harcolni fog a kizáratásért, nyomon követik a fejleményeket, a kilépés kérdése azonban egyelőre nincs napirenden.

(MTI)

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Manfred Weber, MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik